«Sakala» usutleb Kõo valla kandidaati

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: logo

Kuidas suurendada Kõo valla elanike ühiskondlikku aktiivsust?


Imre Annus,
kandidaat nr. 101,
valimisliit Koduvald

Seda tuleb teha mõõdukalt, nagu arukas niitja ei kuluta oma jõuvarusid ära esimese tunniga.

Siinse ühiskondliku aktiivsuse ühe näitena võib nimetada külaseltside edukaks tunnistatud rahataotlust, mille tulemusena saavad Koksvere ja Pilistvere rahvamaja peatselt uue väljanägemise. Samuti tasub mainida toimivat kommunikatsiooni ja ühistegevust, mille puhul ka vald võimaluste piires jõu ja nõuga abiks on olnud.

Erinevalt omavalitsustest, kus kohaliku kultuurielu vankrit lausa hulgirakendiga veetakse, on Kõo vallas ametis vaid üks noorsoo- ja kultuuri­spetsialist. Temale sekundeerib Pilistvere rahvamaja majahoidja, kes vastutab sooja ja puhta toa eest.

Vabaühenduste tegemistes on oma koha leidnud Venevere puhkeküla, kus viimaste aastate jooksul on jutuhommikuid ja kokandusteemalisi koosviibimisi korraldatud.

Ettevõtmiste eestvedajad on vallakodanikud, kes taluköökides peetud mõttetalgutel sündinud ideed sõpra-de abiga teoks soovivad teha.

Ideed, kuidas üle sajandi kestnud kultuurilise erosiooni tagajärgi likvideerida, on praegu väärtuslikumad kui mis tahes euroraha, mille eest saab küll telliseid, kuid mitte ühistegevuseks vajalikku meie-tunnet.

Ka rahvamajale või kiigeplatsile annavad sisu kohalikud inimesed, mitte vallaametnikud või kultuuritöötajad. Samuti ei korva ükski projektiraha projektipõhistest väärtushinnangutest tulenevat kahju meie põliskultuurile.

Kindlasti pärsib ühiskondlikku aktiivsust ka tõik, et siinsetele nurmedele sobivaid ideid ei saa laenata igavuse peletamiseks toodetavatest krimi-, seebi- või veidrusuudistest. Märksa paremini sobivad selleks raamatud, pärimuskultuur ja eluterve uudishimu: kuidas oli siin siis, kui mind veel ei olnud?

Oma identiteedi tunnetamisega kaasneb kohustus seista hea selle eest, et meie aastatuhandetega mõõdetav kultuur ühiskondliku aktiivsuse sildi all kerglastesse ja kadaklikesse meelelahutustesse ei hääbuks. Selle nimel tuleb suhelda, arutleda ja vaielda!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles