Raju kärpis Tarvastu talumeeste rapsisaaki

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahe rappis ülemistest kõtradest seemned välja ja need jäävad mullale idanemist ootama. Kuigi kombainid mürisesid põllul, kujuneb saak nigelaks.
Rahe rappis ülemistest kõtradest seemned välja ja need jäävad mullale idanemist ootama. Kuigi kombainid mürisesid põllul, kujuneb saak nigelaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Neljapäeva lõuna paiku Tarvastu valla Suislepa külast üle roomanud äiksepilvest tuli ohtrasti rahet, mis tegi kahju veel lõikamata rapsiväljadele.


Üleeile endise Laane karjafarmi lähedal sadanud rahe peksis maha seemne Karpo osaühingu ja Kabelimäe talu suvirapsipõldudel.



Karpo juhataja Kalev Nurk avastas rahe tekitatud kahju siis, kui sõitis oma mesilat üle vaatama. Pealt valendavat põldu lähemalt uurides leidis ta, et kuigi rapsivarred seisavad püsti kui müür, on kõdrad tühjad.



«Ülemistest kõtradest peksis seemne välja, alumised jäid tervemaks,» kirjeldas Kalev Nurk. Tema sõnul tuli sajupilv Viljandi poolt ja suundus edasi Valgamaa poole.



Juhataja hindab kahju 300 000 krooni suuruseks. Rahe hävitas umbes poole saagist, kahjustades seda 38 hektaril. Kui tavaliselt saab hektarilt 3,5—4 tonni rapsiseemet, siis sort «Mozart» annab juhataja sõnul seekord vähem kui kaks tonni.



Agronoom Arved Sisask luges üle, et ühel varrel oli kaheksa kõtra veel seemneid täis, kümme aga tühjad. «Ei osanud sellist rahet ette arvata, muidu oleks võinud ju selle põllu esmalt ette võtta,» lausus ta.



Samas kandis põldu hariv Renno Nurmela ütles, et tema maad suurt kahju ei saanud. «Ühel rapsipõllul oli kombain lõikamas. Kombainer tuli ära, sest raps sai märjaks, ja ütles ka, et rahet tuli,» rääkis Nurmela.



Kabelimäe talu peremees Enno Feldveber sõitis rahehoo ajal autoga kuivatisse. «Nagu keegi oleks autot kividega loopinud,» kirjeldas ta.



Raheterad olid tema ütlemist mööda kirsikivi mõõtu ja korra kärgatas ka äike.


Eile saatis Feldveber oma kombainid 15-hektarilisele põllule rapsi lõikama. «Seis on sama mis Karpo põldudel,» nentis ta.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles