Klubikaaslaste kingitus viis treeneri Berliini võistlema

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kergejõustikutreener ja õpetaja
Ants Kuusik sai tänavu kevadel klubikaaslastelt sünnipäevakingiks osavõtu ühest maailma suuremast, Berliini maratonist. Möödunud pühapäeval
lõpetas 60-aastane mees 42,195-Kilomeetrise distantsi tugeva Emotsionaalse laenguga. Pilt on tehtud tänavu Viljandi järve jooksul.
Viljandi kergejõustikutreener ja õpetaja Ants Kuusik sai tänavu kevadel klubikaaslastelt sünnipäevakingiks osavõtu ühest maailma suuremast, Berliini maratonist. Möödunud pühapäeval lõpetas 60-aastane mees 42,195-Kilomeetrise distantsi tugeva Emotsionaalse laenguga. Pilt on tehtud tänavu Viljandi järve jooksul. Foto: Elmo Riig / Sakala

Läinud pühapäeval aset leidnud Berliini jooksumaratonil tegi kaasa viis Viljandi vastupidavusalade klubi Staier meest, nende seas klubi asutaja ja juht Ants Kuusik.


Tänavu kevadel 60. sünnipäeva tähistanud staažikas jooksja sai ühel maailma mainekamal, Berliini maratonil osalemise võimaluse klubikaaslastelt kingituseks.



«Saadud elamus on võimas,» tunnistas ta neli päeva pärast oma unistuse täitumist.



Maraton, millele startis enam kui 40 000 inimest, pakkus Kuusikule kustumatu elamuse ja nagu ta ise tõdes, pole põhjust ka tulemust häbeneda. Tema aeg oli 3:18.51 ning sellega oli ta ligi 35 000 lõpetajast 3078., oma vanusegrupis ehk üle 60-aastaste meeste seas koguni 19.



«Enamiku distantsist suutsin läbida ühtlases tempos. Kukkumine tuli viimasel neljal kilomeetril, aga see on normaalne, et keha pärast kolmetunnist rassimist väsib,» rääkis Ants Kuusik.



See polnud talle enda sõnul küll esimene maraton, kuid viimasest rohkem kui 42 kilomeetri pikkusest pingutusest on möödas juba ligi 15 aastat.



«Kui ma õigesti mäletan, siis viimati osalesin maratonil 1994. aastal. Nüüd peaks mul neid kokku tulema kaheksa,» meenutas Kuusik. «Berliini maratonil olen käinud varemgi, aga vaid jooksjate abimehe, jootjana.»



42,195-kilomeetrise distantsi puhul on Kuusiku hinnangul kõige keerulisem jõuvarusid jagada. «Esimesel jooksutunnil on raske end tagasi hoida, sest energiat tundub jaguvat. Hiljem võib liiga kiire algus karmilt kätte maksta.»



Kõigil jooksuhuvilistel soovitab Kuusik aga võimaluse korral kas või ühe suurmaratoni läbi teha. «See on enneolematu kogemus.»



Treeneriga oli päri ka Berliinis Viljandi staieritest kiireim olnud Kristjan Vares.


«Emotsioonid on tugevad,» kinnitas ta.



Mullu Eesti maratonijooksu meistrivõistlustel pronksi teeninud staieri aeg oli Berliinis, tema elu kolmandal maratonil, 2:44.53 ja sellega oli ta 272. lõpetaja.


«Tänavu pole ma jalavalu tõttu korralikult harjutada saanud, nii et maratoniks valmistumine jäi tagasihoidlikuks,» lausus ta.



Berliini maratoni võitis juba neljandat aastat järjest Etioopia pikamaajooksja Haile Gebrselassie ajaga 2:06.08. Parima eestlasena ajaga 2:30.37 lõpetanud Ranno Erala sai 65. koha.



Eesti maratonijooksu meistrid selguvad eeloleval pühapäeval Tallinnas. Berliinis jooksnud viljandlastest on sellele end kirja pannud Meelis Atonen ja Valdeko Alliksaar.



«Kõvad mehed. Nii lühikese vahe järel kaks maratoni joosta on enda karm proovilepanek,» tõdes Ants Kuusik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles