Üle Emajõe saab nüüd kaht silda mööda

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Kolmapäeval avati Jõesuus pidulikult vastvalminud uus ja remonditud vana sild.


Töö tellija, Lääne regionaalse maanteeameti peaspetsialist Allan Allik ütles, et ta on tulemusega rahul. «Ettevõtmine oli unikaalne ja seega jäi arenguruumi kõigile osapooltele: nii projekteerijale, ehitajale kui tellijale,» rääkis ta.



Jõesuu uus sild on Eesti pikima avaga: ühes otsas asuvast toest teise otsa toeni on 90 meetrit. Senine rekord oli peaspetsialisti andmeil viis meetrit lühem.


Samuti on tema teada tegu Eesti maanteedel esimese teraskaarsillaga ning uudne on ka võrksõrestikuline kujundus.



Liiklejatele jäävad avatuks mõlemad sillad, kuid vanal sillal on keelatud sõita veokitel ja uut silda ei tohi ületada jalgsi. Vana ülepääs on mõeldud eeskätt piirkonda uudistavatele turistidele ning teistele, kelle eesmärk pole sellest kohast ainult kiiresti läbi sõita.



Töö kestis Jõesuus peaaegu poolteist aastat, algas see mullu 21. aprillil. Eile, päev enne pidulikku avamist askeldas hiljutisel ehitustandril veel mõni töömees. Maanteemuusemi ettevõtmisena seati vana silla äärde selle koha ajalugu valgustav infotahvel.



Aktsiaseltsi Merko Ehitus projektijuht Indrek Moorats kinnitas, et kõik ettenähtud tööd on tärminiks ehk 23. septembriks tehtud.



«Võimalik, et ilmastiku tõttu tuleb hiljem veel pinnast korrastada, aga kõik muu saab nüüd valmis,» lausus ta. «Objekti garantii on viis aastat.»



Kohati vihmaseks kiskunud suvi vajutas ehitusele oma pitseri. Näiteks ei pääsenud liiklejad uuele sillale jaanipäevaks, nagu ehitajad olid kavandanud, vaid nädalapäevad hiljem.



«Aga see polnud ametlik vahetärmin, vaid lihtsalt meie plaan, nii et kokkuvõttes jäi kõik graafikusse,» nentis Moorats.




Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles