Hinnasõda võtab tootjal kulmu kortsu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kissa-Märdi talu perenaine Elli Viidebaum, kellel on lüpsta poolsada lehma, arvab, et poepiima odavnemine
ei jäta ka tootjatele mõju avaldamata.
Kissa-Märdi talu perenaine Elli Viidebaum, kellel on lüpsta poolsada lehma, arvab, et poepiima odavnemine ei jäta ka tootjatele mõju avaldamata. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaal karja pidavad talunikud ja osaühingud leiavad, et joogipiima ülearu odav hind suurtes ketipoodides on suisa mõnitamine.



Olukorras, kus piimakarjakasvatajad ei tule madala kokkuostuhinna tõttu enam ots otsaga kokku, näitas kaubakettide äsjane käitumine tootjate arvates ilmekalt, kui suurt tulu annab piima müük töötlejatele ja kaupmeestele.

«Käisin päris ise poodides ja imelik oli vaadata, et piim on odavam kui pudelis joogivesi,» rääkis üks Viiratsi valla talunik. «Ja piimapakil oli sageli selline tootenimi, et sellist pole varem näinudki.»

Osaühingu Kivilõppe juhataja August Kikas avaldas kartust, et töötlejad lasevad ka kokkuostuhinna alla. «Nad võivad öelda, et piim on turul odav ja nad ei teeni piisavalt,» ütles ta.

Kikase sõnul maksab Tere piimatööstus praegu osaühingule keskmiselt 3.10 krooni kilogrammi eest.

«Neljakroonise kokkuostuhinnaga tuleksime ots otsaga kokku, aga selleks, et tootmisesse investeerida, peaks hind olema viis krooni,» rääkis Kikas.

«See on totrus!» arvas hinnasõja kohta Karksi valla Jassi talu peremees Ants Kiilaspea. Tema hinnangut mööda piima odavnemine tootjaid esialgu ei puuduta, kuid ta muretseb tarbijate pärast, kes võivad hinna kallinedes piimajoomisest loobuda.

Õunapuu talu perenaine Lea Puur nentis, et karjaomanikel on suur hirm kokkuostuhindade langetamise ees. «Niigi saame juba alla kolme krooni kilogrammist,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles