Toasooja odavnemist pole ette näha

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külm talv ajab küttearved suureks.
Külm talv ajab küttearved suureks. Foto: Elmo Riig/montaaž

Suurte katlamajade antava sooja hind õige pea algaval kütteperioodil kevadisest palju ei erine ning hinnalangust ei julge küttefirmad ka prognoosida.


Kui ühes Eesti kallima küttega piirkonnas Viiratsis küündis toasooja megavatt-tunni hind mullu talvel isegi 1400 kroonini, siis praegu on see 1028 krooni.



Viljandi külje all paiknevat alevit kütva aktsiaseltsi Fortum Termest Lõuna piirkonna juht Andrus Laugamets ei saa enda sõnul kuidagi lubada, et hind võiks lähemal ajal langeda.



Andrus Laugametsa selgituse kohaselt teenib firma praegu konkurentsiametis kinnitatud piirhinnaga tagasi eelmisel talvel saadud suurt kahjumit, mille põhjustas gaasi kiire kallinemine. Millal hind langeda võiks, ei osanud ta öelda.



Eelmisel aastal tekkinud auku täidab praegu ka Viljandit küttev aktsiaselts Esro, kelle müüdava megavatt-tunni hind püsib endiselt 900 krooni lähedal.



«Aeg, mis mulluse kahjumi tasateenimiseks kulub, sõltub väga palju tarbimise suurusest,» nentis Esro juht Jaan Saar.



Tarbimine on aasta jooksul tuntavalt langenud, sest mitu firmat on tegevuse lõpetanud või vähendanud suurel määral soojakulu.



Saare sõnul on ka võlgnikke juurde siginenud. «Oleme saatnud märgukirju ja ootame võlgnikke läbirääkimistele,» lausus ta ning lisas, et võlgu on jäänud just firmad, samal ajal kui elanikud on maksmisega hakkama saanud.



Sooja hinna langust Jaan Saar prognoosida ei julgenud, pigem võib eeldada, et hind hoopis kerkib.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles