Juhtkiri: Tali tuleb

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Küttearved tekitasid paljudel inimestel õudusvärinaid juba eelmisel talvel, kui sooja hind tegi mitu järsku hüpet ülespoole. Kevadel hinnad veidi langesid ja vahele tuli suvi, mis viis muremõtted meelest. Nüüd on talv taas ootamatult tulekul.


Ehkki sooja hind pole mullusega võrreldes tõusnud, seab kütteperioodi algus raskesse seisu nii soojatootjad kui tarbijad. Tootjatel on poole aastaga kadunud paljud kliendid, suurimad võlglased on pankrotti läinud.



Tarbijatest on kõige keerulisem olukord suurte kortermajade ühistutel, mille liikmed on töö kaotanud. Need, kes ise veel maksmisega toime tuleks, kannatavad paratamatult koos naabriga. Parimal juhul saab leevendust otsida headel aegadel kogutud reservist.



Halbade valikute hulgast parima otsimine meenutab nokk-kinni-saba-lahti-lugu. Esmapilgul tundub, et katlamajad leiaksid odavama kütteliigi, kuid varasemad kogemused sunnivad ettevaatlikkusele.



Alles mõni aasta tagasi otsustasid paljud masuudiga töötavad katlamajad üle minna gaasküttele. Süsteemi ümberkorraldamine nõudis investeeringuid ning see peegeldus ka sooja hinnas. Kui aga jõudis kätte aeg, mil loodeti tuleviku nimel tehtud pingutustest  tulu tõusvat, oldi silmitsi tõsiasjaga, et gaasi hind on vahepealse ajaga kasvanud — lausa üle pea. See ei innusta kiiruga järgmise kütuse kasuks otsustama, sest arenguteed kipuvad käima sissetallatud rada, kus varitsevad samad ohud.



Nii tundubki, et tarbijal on kõige mõistlikum loota lahendusele, mis annab kasu iga soojatootja ja energiaallika puhul. Hoonete soojustamine nõuab küll raha, kuid see ei osutu kunagi mõttetuks investeeringuks. Liiati ei peaks see töö jääma vaid kodanike õlule.



Suvel, kui valitsus otsustas gaasiaktsiisi tõsta, põhjendas ta seda vajadusega vähendada elanikkonna sõltumist sellest kütuseliigist. Et asjale tervet jumet anda, lubati riigi toetust neile, kes soovivad oma elamist soojapidavaks muuta. Kindlasti vajab kompensatsiooni kord läbimõeldud, ent ka kiiret tegutsemist.



Pääsukesed on juba lõunasse lennanud, pea need luiged siis ei lähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles