Algab ulukite vaktsineerimine marutaudi vastu

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsiinipala tuleb jätta puutumatult leidmiskohta.
Vaktsiinipala tuleb jätta puutumatult leidmiskohta. Foto: Internet

Takistamaks marutaudi levikut ning kaitsmaks koduloomi ja inimesi marutaudi nakatumise eest, korraldab veterinaar- ja toiduamet 12. septembrist 10. oktoobrini Eestis rebaste ja kährikute suukaudse vaktsineerimise.


Vaktsiini külvamist alustatakse Hiiumaast ja Saaremaast, edasi liigutakse läänest itta kuni Peipsini ja Narva jõeni ning põhjast lõunasse Läti piirini.

Viljandimaa kohal puistatakse vaktsiinipalu 15. ja 16. septembril.

Rebaste ja kährikute suukaudseks vaktsineerimiseks kasutatakse spetsiaalseid peibutussöötasid, mille välimine osa koosneb kalajahul põhinevast tahkest massist ning sisse on peidetud kapseldatud marutaudi vedelvaktsiin. Sööta külvatakse õhust väikelennukite abil. Välditakse linnasid, asulaid, teid ning veekogusid. Lennukid lendavad madalalt, et tagada piisav nähtavus.

Vaktsineerimisprogramm on seni andnud häid tulemusi. Eelmise aasta vaktsineerimise järelkontrolli tulemuste põhjal võib öelda, et vaktsiini on söönud 90 protsenti sihtgrupi loomadest. Märkimisväärselt on vähenenud nii marutaudikahtlaste kui marutaudis loomade arv.

Tänavu suvekuudel diagnoositi marutaudi kolmel rebasel. Nad leiti Põlva-ja Võrumaalt Eesti-Vene maismaapiiri lähedalt.

Vaktsiinipala tuleb jätta puutumatult leidmiskohta.

Kui on oht, et vaktsiinipala võivad leida lapsed või koduloomad, tuleb see kummikindaid kandes ümber paigutada. Kui peibutussöödas sisalduv vaktsiin on sattunud värskele haavale, silma või suhu, tuleb kohta pesta rohke veega ning pöörduda perearsti poole.

Rebaste ja kährikute suukaudse vaktsineerimise ajal tuleb koerad ja kassid hoida sisehoovis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles