Linnavalitsus: «Me ei nõudnud mesilaste hävitamist»

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilased
Mesilased Foto: AFP / Scanpix
Viljandi linnavalitsuse kommentaar esmaspäevases «Võsareporteris» kajastatud linnamesilaste juhtumile.

20. juulil laekus Viljandi linnavalitsusele linnaelanike avaldus Lohu tänav 8 kinnistul peetavate mesilaste kohta. Selles oli kirjas, et naaberkinnistu omanikud ei saa aias tööd teha ja vaba aega veeta, sest saavad alatasa mesilastelt nõelata. Viljandi linnavalitsuses on tavaks, et kodanike avaldustele ja ettepanekutele reageeritakse kiiresti.

21. juulil selgus kontrollimisel, et nimetatud kinnistul peetakse mesilasi ja mesitarude avad on suunatud kaebuse esitanud kodaniku kinnistu poole. Varem asusid tarud teises aia ääres, kuid siis ei olnud rahul teisel pool elavad naabrid ja nende pretensioonide tulemusel tõstis Aado Parik nad sealt ära. Et nüüd olid kannatajateks pered, kus ühes juba olid väikesed lapsed ja teises pisipere tulemas, tegi linnamajandusameti heakorrainspektor Lohu tänav 8 kinnistu omanikule Aado Parikule ettekirjutuse puuduste kõrvaldamiseks tähtajaga 31. juuli 2009. Viljandi linna avaliku korra eeskirja järgi ei tohi oma tegevusega häirida kaasinimesi ja ohustada naabrite tervist ning igasugune tegevus tuleb korraldada nii, et sellega ei häiritaks kaasinimesi.

Ettekirjutuses ei olnud nõutud mesilaste hävitamist, vaid ümberpaigutamist.

Järgmise nädala algul helistas Aado Parik heakorrainspektori telefonile ja soovis rääkida Jaan Lukasega, kes ütles, et mesilasi ei tule mingil juhul hukata, ning soovitas nad maale viia. Jaan Lukas tegeleb ka ise mesindusega ja oli nõus vajadusel soovitama mesilasperede ostjat. Aado Pariku vastus oli, et ta saab ise hakkama.

Augusti lõpul saatis Aado Parik elektroonilise kirja, milles teatas, et leidis mesilasperedele ostja, kuid ükski autojuht ei olnud nõustunud elusaid mesilasi vedama. «30. juulil hävitasin pered gaasiga ja sama päeva õhtupoolikul toimetati tarud surnud mesilastega linnast välja,» teatas Aado Parik oma kirjas.

Kahjuks ei võtnud Aado Parik linnamajandusametiga uuesti ühendust, kui selgus, et ostja on olemas, kuid transporti ta ei leia. Linnavalitsus oleks pöördumise puhul pikendanud ettekirjutuse täitmise tähtaega ja abistanud lahenduse leidmisel.

Mesilased on tekitanud viimastel aastatel probleeme mitmel korral ja on tehtud ettekirjutusi, kuid mesilaste pidajad on need täitnud mesilasi hävitamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles