Pärnu mehe algatus laienes Viljandisse

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valter Parve
Valter Parve Foto: Elmo Riig / Sakala

Reedel kella 16 paiku vanemkonstaabel Riido Villupi märguande peale auto peatanud Heinar Kalami tõsine nägu läks mitu tooni rõõmsamaks, kui ta kuulis, et teda ei hakata kontrollima ega karistama, vaid hoopis kiitma.


Tartu ülikooli Pärnu kolledžis sotsiaaltööd õpetav Valter Parve on juba 1998. aastast korraldanud kodulinnas aktsiooni «Austa nõrgemat!», millega tunnustatakse jalakäijatele tee andmiseks vöötraja ees peatunud autojuhte.



Tavaliselt jälgib Parve koos paari abilisega mõne ülekäiguraja juures liiklust kuu või kahe tagant ja paneb kirja viisaka käitumisega silma hakanud sõiduki registreerimisnumbri. Number avaldatakse koos kontakttelefoniga ajalehes ja kui autojuht ühendust võtab, saab ta sponsorilt paarkümmend liitrit tasuta kütust.



Möödunud nädalal laienes ettevõtmine esimest korda Pärnust välja ning valik langes juhuslikult Viljandile. Kümmekonna minuti kestel, mil Valter Parve koos kahe tudengiga Jakobsoni tänaval Lossi tänava ristmiku juures asuvat ülekäigurada jälgis, jättis jalakäijatele teed andmata kolm autot ning kinni pidas kaks.



«Selle lühikese vaatlusaja jooksul oli pilt väga hea,» hindas liikluskultuuri edendaja. «Pärnus tuleb ühe peatuja kohta tavaliselt kuus möödasõitjat.»


Heategu tasub end ära



Valter Parve avaldas lootust, et tal õnnestub leida Viljandist aktiviste ja muuta jalakäijatest hoolivate autojuhtide tunnustamine siin regulaarseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles