Piimatootjad tõmbavad ennast koomale

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ojakalda talu peremees Erlend Meister loobus piimakarjast ning keskendub nüüd teravilja ja kartuli kasvatamisele.
Tema taskutelefonile tuleb ühtelugu uudsevilja soove.
Ojakalda talu peremees Erlend Meister loobus piimakarjast ning keskendub nüüd teravilja ja kartuli kasvatamisele. Tema taskutelefonile tuleb ühtelugu uudsevilja soove. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viimastel aastatel on mitu Viljandimaa piimatootjat otsustanud lihakarja kasvatamise kasuks või otsinud mõne muu tegevusala.


Viimasena loobus piimakarjast tänavu augustis Viiratsi valla Ojakalda talu, kes keskendub nüüd teravilja- ja kartulikasvatusele. Lehmi oli sealmail peetud 1996. aastast.



«Polnud enam mõtet rabelda,» põhjendas Ojakalda peremees Erlend Meister. «Piima hind on nii maas, et tasuvusest pole juttugi.»



Lihakombinaati Ojakalda lüpsikari siiski ei rännanud: 15 lehma täiendavad nüüd Raplamaal asuva Maasikmäe piimaandjate ridu, osa noorloomi leidis koha Jõgevamaal Õnne piimakarjatalus. Kümmekond lehma ja vasikat jäid Ojakaldale alles, neile on varutud ka talvesööt.



Meistri sõnul olid talus head lehmad, nende aastane väljalüps ulatus 8000 kilogrammi kanti.



Peremees lisas, et Ojakaldal polnud eriti arenguruumi, sest hoonestus asub kitsal maaribal Viljandi—Väluste tee ja Ärma jõe vahel.



«Ega tea sedagi, mis teraviljakasvatusest saab, sealgi on hinnad ju olematud,» nentis Meister. Viljamüügilepingud tal siiski on.



Kolga-Jaani valla Tässi talu keskendub seevastu lihakarjale. Seal on alles seitse lüpsilehma, lihaveiseid aga on seitsmekümne ligi.



Tootmisühistu Mulgi Piim raamatupidaja Silvia Kullamaa ütles, et piimatootmise lõpetamise juttu on kuulda olnud teistegi ühistu liikmete suust, kuid ühtegi kindlat loobujat peale Ojakalda teada pole.



«Lüpsikarja pidamist lõpetada pole lihtne, see on pikk protsess,» rääkis Kullamaa. «Muu tegevusalaga saad ehk uuesti alustada, piimatootmisega on see raske.»



Eestimaa talupidajate liidu juhatuse esimees ja Pajumäe talu peremees Arvo Veidenberg ütles, et taas piima tootma hakata on peaaegu võimatu, sest vajaminevat investeeringut pole väiketootja võimeline tegema. Lüpsikarja loomist tuleb alustada nullist, peab hankima vasikaid ja tõulehmi, aga see on kallis ettevõtmine.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles