Remonti tehes tasub vana väärtustada

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huvitavate leidudega ei maksa uisapäisa talitada, selles on majaomanik Tiina Algpeus ja muinsuskaitseinspektor Anne Kivi ühel meelel.
Huvitavate leidudega ei maksa uisapäisa talitada, selles on majaomanik Tiina Algpeus ja muinsuskaitseinspektor Anne Kivi ühel meelel. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Vanas majas remonti tehes tasub olla ettevaatlik ja silmad lahti hoida, sest uuemate kihtide alt võib välja kooruda huvitavaid ajaloolise väärtusega detaile.


Viljandis Vaksali tänavas tuli hiljuti ühe enam kui saja-aastase maja remondi käigus paksu tapeedikihi alt välja krohvitud sein, mida oli kaunistatud maalitud portega.



Tõenäoliselt oli see enam kui tosina tapeedikihi all peitunud sein niisugune pärast ehitamist. Eksperdi hinnangul oli seda omal ajal kaunistatud hoole ja armastusega.



«Maalingud on küll tagasihoidlikud ning villades ja häärberites leiduvatega võrreldes lihtsad,» rääkis muinsuskaitseameti Viljandimaa vaneminspektor Anne Kivi.



«Olgugi et porte pole filigraanselt säilinud, on see ometi kunstiteos,» ütles maja omanik Tiina Algpeus. «See annab aimu, kuidas siis elati ning millised ruumid välja nägid. Ega tänapäeva inimesed tollest ajast kuigi palju tea.»



«See juhtum on hea näide, kuidas remonti tehes tähelepanelikult seinu avades võib näha nende endist ilmet,» leidis Kivi. «Tore, et mõeldi, mida edasi teha, ega lammutatud kohe kõike maha.»



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles