Repliik: Jäi teiseks

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Tea Raidsalu
Tea Raidsalu Foto: Elmo Riig / Sakala

Sõnal on teadupärast suur jõud, selle abil saab kiitusega üle kallata või solvumisest nõretama panna. Kui lisatakse rõhutatud hääletoon ja paljutähenduslik ilme, võib mõnest neutraalsest sõnast saada vastast hävitav relv.


Noor sportlane, kes toob esimestelt jõuproovidelt koju üheksanda koha, saab kiiduavalduste osaks, et saavutas nii tubli tulemuse ja «võitis» sellise koha. Mõistagi innustab kiitus esikümnesse jõudmise eest edasi pürgima ning iga samm edetabelis ülespoole näitab arengut.



Vaid kuldseid kohti ette näidanud atleedi pronksikarva medali peale vangutavad fännid ja spetsialistid pead: kuidas küll selline kaotus tuli! Kui esikümme paneb rõõmust rõkkama ja räägitakse üheksanda koha võidust, siis teise või kolmanda koha saavutust esitletakse hoopis läbikukkumisena.



Muidugi ei ole tippspordis tunnustust väärt üksnes osavõtt, vaja on tulemusi, kuid medalivõitu kaotuseks vormistada ei tundu küll mõistlik.

Tagasi üles