Metssead otsivad taas põldudelt kõhutäit

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ove Maidla

Lilli kandis on jahimeeste arvates metssigu tänavu sama palju kui mullu, kuid nüüd on loomad nihkunud külast Abja poole, kus nad põldudel küpset teravilja pistavad.


«Teateid sigade põhjustatud kahju kohta on tulnud, aga mitte palju,» rääkis Nuia jahiseltsi juhatuse liige Veljo Kask.



Tema jutu järgi kipuvad kärssninad kartulipõldudele kevadel, kui seemnekartul on maha pandud, ja suve lõpul, mil taimedel on suured mugulad all. Praegu maiustavad nad teraviljaga.



«Teravilja on tänavu külvatud palju ja sead saavad suurtel põldudel söömas käia,» rääkis Kask. «Rohkem teevad nad kahju suurtalunikele, aga nood võib-olla ei tunneta seda  põllupindade ulatuslikkuse tõttu.»



Lilli külavanem Liia Oidemaa rääkis, et tänavu on külas sigade poolest rahulikum olnud, kuid Äriküla kandis on küll ülessongitud teeääri märgata.



«Meil terve suve raadio mängis väljas, aga korra käisid sead kartulimaal ikka ära,» sõnas Oidemaa. Nüüdseks on perel mugulad põllult koristatud.



Teraviljakasvatusega tegeleva osaühingu Sakala Põldur tegevjuht ja Viljandimaa jahimeeste liidu liige Kaimo Maiste ütles, et sigade rohkus on probleem kogu maakonnas.



«Hoidume Abja ja Karksi kandis nisu kasvatamast, sest metssead eelistavad just nisu- ja kaerapõlde,» rääkis Maiste. Ta lisas, et loomad rüüstavad eelkõige põlluservi, kuid mitte nii suurel määral, et midagi lõigata poleks.



«Ega meilgi sigadest puudust ole,» ütles Kolga-Jaani jahimees Olev Meier. «Eks nad põlde talla, aga talumehed on seni rahulikud olnud.»



Meieri sõnul käivad kärsakandjad parasjagu talinisust matti võtmas, suvinisu, kaera ja kartuli valmides aga lähevad ka nendele põldudele.



Metssigu tohib praegu küttida ja jahimehed ongi käinud uurimas, mis tempe nad on põldudel teinud. Lasta ei ole lubatud vaid põrsastega emiseid.



Eelmise aasta loenduse järgi oli Viljandimaal 1850 metssiga, tänavu on neid 2300. 2007. aastal küttisid jahimehed 798, eelmisel hooajal aga 1414 siga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles