Riik võtab väike-konnakotka elupaigad kaitse alla

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis pesitseb kuus liiki kotkaid, kes kõik on kaitse all, ka pildil olev merikotkas.
Eestis pesitseb kuus liiki kotkaid, kes kõik on kaitse all, ka pildil olev merikotkas. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees.

Keskkonnaministeerium saatis kooskõlastusringile eelnõu, millega võetakse kaitse alla osa väike-konnakotkaste püsielupaiku, teiste seas üks Viljandimaal.


Keskkonnaministri määruse eelnõu järgi võetakse esimeses etapis kaitse alla üks püsielupaik Ida-Virumaal, kaks Läänemaal, üks Lääne-Virumaal, kaks Põlvamaal, neli Raplamaal, üks Tartumaal, üks Valgamaal, üks Viljandimaal ja kaks Võrumaal. Kõik need on arvatud ka Natura 2000 võrgustikku.

Samuti kehtestab eelnõu väike-konnakotkaste püsielupaikade kaitse-eeskirja.

Mittetulundusühing Kotkaklubi on soovitanud keskkonnaministeeriumil kaitse alla võtta 174 pesapaika. Eelnõu seletuskirja järgi on ülejäänud Kotkaklubi ettepanekus nimetatud püsielupaigad kavas kaitse alla võtta teises etapis.

Väike-konnakotkas on esimese kategooria kaitsealune liik, keda kohtab Eestis kotkastest kõige sagedamini. Siin pesitseb praegu 500-600 paari väike-konnakotkaid.

Peamiselt ohustavad neid linde nii Euroopas kui Eestis pesapaikade hävimine, jahialade kadumine või nende kvaliteedi langus ja pesitsuse ajal häirimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles