Kaevumägi elab kontserdid üle

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paar pimeduse katte all tegutsevat pätti võivad mälestistele rohkem kurja teha kui terve platsitäis muusikasõpru.
Paar pimeduse katte all tegutsevat pätti võivad mälestistele rohkem kurja teha kui terve platsitäis muusikasõpru. Foto: Mare Mihkelson

Viljandi lossimägedes Kaevumäel korraldatavad kontserdid ei ohusta asjatundjate sõnul muinsuskaitse alla kuuluvaid varemeid.


Romantiline Kaevumägi on viimasel ajal kujunenud hinnatud kohaks: sealsel vabaõhulaval on aset leidnud pärimusmuusika festivali kontserdid ning viimase aja publikurekord püstitati Jaan Tätte esinemise ajal, kui koos oli üle kolme tuhande inimese.



Kaevumäe tihe kasutamine on muutnud murelikuks mõned linnakodanikud, kes pelgavad, et vali muusika ja arvukad külastajad võivad ajaloolisi varemeid kahjustada.



Kaevumäel on säilinud osa kunagise konvendihoone läänemüürist, teised müürid on varisenud. Mäeservalt avaneb nauditav vaade Viljandi järvele.



Muinsuskaitseameti Viljandimaa vaneminspektor Anne Kivi möönis, et silmaga nähtavaid kahjustusi põhjustab lossimägedes siiski eelkõige loodus ning paar vandaali suudavad rohkem kahju tuua kui terve platsitäis publikut.



Müüridele ronimine kontsertide aegu parema vaatekoha saamiseks on aga täiesti lubamatu.



«Seal on lausa eluohtlikke lõike,» toonitas Kivi. «Mõni kivi ripub sõna tõsises mõttes juuksekarva otsas. Mul süda väriseb sees neid vaadates.»



Muinsuskaitse pole kaalunud võimalust hakata kontserdikülastajate arvu piirama ning selle kohta, nagu kahjustaks helivõimendusega kaasnev vibratsioon vanu müüre, pole kinnitatud andmeid.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles