Juhtkiri: Rahva hääl

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval Võhmas peetud rahvakoosolekul toetas enamik osalejaid valjuhäälselt nii linnapead kui laululava rajamist kesklinna.
Teisipäeval Võhmas peetud rahvakoosolekul toetas enamik osalejaid valjuhäälselt nii linnapead kui laululava rajamist kesklinna. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Võhmas on tants ja taidlus alanud. Tõsi, see ei käi püünel, vaid veel valmimata lava ümber. Õiguskantsler Indrek Teder on tühistanud võimumeeste otsuse rajada linna keskele laululava, mida seal on kaua igatsetud.


Õiguskantsler leiab, et linnavalitsus on ehitusluba andes rikkunud menetlusnõudeid, mistõttu haldusakt on õigusvastane. Inimkeelde ümber pannes on asi selles, et linn pole võtnud piisavalt arvesse kodanike huve.


Ühe lahendusena pakub Teder välja teisaldatava lava rajamise. Igaks juhuks peaks linn enne selle kasuks otsustamist tellima ekspertiisi, mis kinnitaks, et tegu pole ehitusseaduse mõistes ehitisega. Siis oleks kõik justkui korras.



Õiguskantsleri poole pöördunud inimesed kardavad, et laval toimuv hakkab nende rahu häirima. Nende väitel ületavad Võhma vabaõhuüritused müranormi ning linnavalitsus on sellele läbi sõrmede vaadanud. Tõsiasja kinnitasid kolme suurürituse ajal tehtud mõõtmised.



Ehkki väikses linnas kandub tugev tümps peaaegu igasse õue, on planeeritava laululava lähedal elavad kodanikud mõistagi iseäranis häiritud. Paljud on väsimusele visa vastupanu osutavat imikut uinutades kirunud suvetuuride tümpsu või judistanud õudusest õlgu, kui muusikamaitsele vastuvõetamatu helilooming vägisi tuppa trügib.



Et inimesed ei kipu avalikku korda hindama, annab aimu hommikuti rahvapidude ümbruses avanev pilt. Seega võib laululava vastaste rahulolematust mõista. Samas pole kuigi usutav, et õiguskantsleri pakutud teisaldatav lava inimeste käitumiskultuuri nõiaväel parandaks.



Vaidlus laululava ümber on jaganud võhmalased kahte leeri: püünele on poolthääle andnud 612 inimest, selle vastu on protestinud 11 kodanikku.



Demokraatia kuldreegleid on see, et vähemus allub enamusele. Seevastu teine kuldreegel tunnistab vaidlusküsimustes seaduse ülimuslikkust. Tundub, et Võhmas on demokraatiat korraga liiga palju saanud. 21. augustiks tahab õiguskantsler teada, kuidas linn tema ettepanekule vastab. Ehk võrsub Võhmast pretsedent, mis annab eeskuju kõigile Eesti rahulolematutele kodanikele? Mis siis saab?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles