Kodukandi köögiviljad ootavad turul ostjat ühise sildi all

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline silt annab inimestele teada, et müügil on omakandi kaup.
Selline silt annab inimestele teada, et müügil on omakandi kaup. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kakskümmend Viljandi turul köögivilja müüvat talunikku otsustasid hakata ostjatele kaupa pakkuma ühise märgi all.



Igal kokkuleppega ühinenud talunikul on väljas talu nime ja kontaktandmetega silt, mis ütleb, et tegemist on Viljandi- või Tartumaa talukaubaga. Samuti soovitab plakat «Ise kasvatame, ise turustame» eelistada kodukandi kaupa.



Karksi valla Piiri talu peremees Lembit Kaljura ütles kolmapäeval, et omatoote silt on sel päeval turul väljas kümmekonnal siinsel talunikul. Kokku on neid 20, sealhulgas ka Tartumaa Järve talu.



Mitu turulist ütles, et nemad ostavadki suupoolist ainult nendelt müüjatelt, kel on väljas andmed oma talu kohta. Samuti eelistatakse marju, seeni ja muid vilju osta vanemate inimeste käest, kes tõenäoliselt müüvad enda korjatut ega vahenda teiste kasvatatut.



Talunikud peavad kokkuostjate tegevust ebaausaks konkurentsiks.



«Palju on neid, kes ostavad seeni, marju, kartuleid ja köögivilju igalt poolt kokku ning tulevad turule müüma,» rääkis Lembit Kaljura. «Nende puhul ei tea iialgi, kust kaup pärit on.»



Ka Viiratsi valla Põldmäe talu perenaine Hilja Ojamets oli kokkuostjate peale kuri. «Mina maksan oma tootmise pealt makse, aga nemad teenivad mustalt ja maksavad ainult turukoha eest,» rääkis ta.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles