Virumaa ärimees jätab poed rajamata

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paar aastat tagasi omandas Rakvere ettevõte OG Electra ehk Grossi Toidukaubad Suure-Jaanis kahe sajandi vanuse hoone, kunagise kultuurimaja plaaniga rajada selle asemele kauplus. Nüüdseks on Oleg Gross (pildil) kinnistu edasi müünud.
Paar aastat tagasi omandas Rakvere ettevõte OG Electra ehk Grossi Toidukaubad Suure-Jaanis kahe sajandi vanuse hoone, kunagise kultuurimaja plaaniga rajada selle asemele kauplus. Nüüdseks on Oleg Gross (pildil) kinnistu edasi müünud. Foto: Marko Saarm / Sakala / Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Läinud aasta algul oli Virumaa suurärimehel Oleg Grossil kindel kavatsus teha üks toidupood Suure-Jaani ja teine Võhmasse. Siiski otsustas ta need plaanid katki jätta.

Suure-Jaanis oli Rakvere ettevõte OG Electra ehk Grossi Toidukaubad ostnud kesklinnas kahe sajandi vanuse hoone, kunagise kultuurimaja. See oleks läinud lammutamisele ning asemele kerkinuks uus.

Tagaküljele nõuti täislaudist

Suure-Jaani vallavanem Tõnu Aavasalu ütles, et detailplaneering sündis Oleg Grossiga koostöös ja seda ta ei vaidlustanud. Paraku avaldas Gross rahulolematust hiljem.

Oma sõnul oli ta leppinud nõudega, et hoone fassaad peab olema kahekorruseline ja täislaudisega. «Paraku nõuti täislaudist ka hoovi poole. Pakkusime, et teeme ribilaudise, aga sellega ei jäänud arhitekt nõusse,» rääkis Gross.

Ta nentis, et täislaudise panemine oleks eeldanud ka tagumise osa ehitamist täiskivist. See tõstnuks objekti hinda umbes 50 000 eurot. Ärimehe sõnutsi ei olnud nendel tingimustel mõistlik ehitama hakata.

Tõnu Aavasalu mäletamist mööda käis vaidlus just maja esikülje üle. Tema jutu järgi püüti Grossile igati vastu tulla ja tehti mitu järeleandmist, aga miljööväärtuslikul alal on sellel piirid.

«Näiteks olime volikogu otsusega nõus valla maa arvelt parklat laiendama,» lausus vallavanem. «Tema soovis kergemat ja odavamat ehitist rajada, aga päris plekkhoonet ei oleks sinna mõistlik ehitada.»

Aavasalu avaldas arvamust, et taandumise tegelik põhjus on muus. «Küllap muutunud olude ja selle tõttu, et Vändra kauplus hästi ei käivitunud, leidis ta, et on mõistlik taanduda. Küllap tehti talle vahepeal ka mujalt soodsamaid pakkumisi.»

Oleg Gross möönis, et kuna samal ajal tulid uued ja kasulikumad projektid peale, ei olnud tal enam mõtet Suure-Jaaniga edasi minna. «Tänavu on kerkinud meil poed Koerusse, Tartusse, Keilasse ja Paldiskisse. Oktoobri algul avame uue kaupluse Jõhvis.»

Gross soovitas Suure-Jaani valla juhtidel peeglisse vaadata ning küsida, miks ei ole taasiseseisvuse ajal linna eriti palju juurde ehitatud. «Ehk ollakse liiga pedantsed ega otsita mõlemat poolt rahuldavat kompromissi?»

Konsum jääb peremeheks

Tõnu Aavasalu ütles, et tal on Grossi Toidukaupade poe tulemata jäämisest väga kahju. Selle ettevõtte poed on tuntud suhteliselt odavate hindade ning omavalmistatud lihakaupade ja pagaritoodete poolest. Seega jääb Suure-Jaanis toidukaupu pakkuma vaid tarbijate ühistu Konsumi kauplus. «Olen kindel, et leiame kellegi, kes Grossi asemel konkureeriva poe rajab. Tõsi, see ei juhtu üleöö,» arvas Aavasalu.

Et paar aastat tagasi oli Gross avanud poe Vändras, oleks Suure-Jaani kauplus jäänud tema kaubaringile. Samal põhjusel tundis ta huvi Võhmas korraldatud avaliku konkursi vastu, millega otsiti kesklinnas asuva bussijaama kinnistu hoonestajat. Muu hulgas oli tingimuseks ootesaali ja tualetiga bussijaama väljaehitamine. Ühtki soovijat konkursile ei tulnud.

«Tunnetasime, et sellistel tingimustel osaleda pole mõtet. Kohapeal on ju ka väga tugev konkurent Konsumi näol,» selgitas Oleg Gross.

Võhma linnapea Avo Põder sõnas, et uue poeketi tulek oleks konkurentsi elavdanud. Teisalt rõhutas ta, et linn tahab leida lahenduse bussijaama platsi kordategemiseks.

«Võhmas on Konsumile konkurent kohaliku ettevõtja peetav Loo äri. Sellele oleks veel ühe suure poeketi tulek tähendanud tõenäoliselt pankrotti,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles