Aukodanik tuli Viljandit tervitama

Eve Rohtla
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud Roman Toi austajad kohtusid temaga viimati 2007. aasta mais, kui maestro esitles Viljandi kultuuriakadeemia muusikamajas äsja ilmunud mälestusteraamatut «Kaunimad laulud pühendan sull’».
Paljud Roman Toi austajad kohtusid temaga viimati 2007. aasta mais, kui maestro esitles Viljandi kultuuriakadeemia muusikamajas äsja ilmunud mälestusteraamatut «Kaunimad laulud pühendan sull’». Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Torontos elav koorijuht ja helilooja, Viljandi aukodanik Roman Toi külastab oma lapsepõlve kodulinna, tuues külakostiks uusima teose, mille kannavad ette Pauluse ja Suure-Jaani kiriku õpetaja.


Tänavu kevadel saabus Pauluse koguduse õpetaja Mart Salumäe postkasti rõõmus kiri, milles maestro Roman Toi teatas, et tänu taevaisale ja ihuarstile on tal luba tulla tervitama kodumaal elavaid sugulasi ja sõpru. Ühtlasi oleks tal suur rõõm, kui Viljandi Pauluse ehk maakirikus ning Suure-Jaani kirikus saaks korraldada midagi orelipooltunni laadset.

Oma teises kirjas tegi Roman Toi Mart Salumäele ettepaneku laulda Aleksander Abeli tekstile kirjutatud baritonisoolot, mille maestro on kirjutanud. Mart Salumäe võttis selle väljakutse vastu.

«Vastasin, et olen viimastel aastatel solistina küll väga vähe üles astunud, aga püüan anda endast parima,» rääkis Pauluse koguduse õpetaja.

Juunikuu algul teatas Roman Toi, et tal on Suure-Jaani õpetaja Kristi Sääsega kirjavahetust pidades tekkinud idee kirjutada ka üks duett kahele keskmisele häälele, mille võiksid ette kanda Suure-Jaani ja Viljandi pastor.

«See on ju omaette ajalugu, kui maakiriku pastor laulab Suure-Jaani pastoriga duetti!» kirjutas Roman Toi ühes viimastest saadetistest, lisades ka puht tehnilise küsimuse: «Kas jääme samasse helitõugu või transponeerin ta tooni alla?»

Täna kell 18 Viljandi Pauluse kirikus ja homme samal ajal Suure-Jaani kirikus algava orelipooltunni kavas on maestro varasemale loomingule lisaks tema uusim teos, 30. juunil dateeritud duett «Elava Jumala juures».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles