Juhtkiri: Kodus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Toi
Roman Toi Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Sõnum, et Viljandi aukodanik, kirikumuusik, helilooja ja õppejõud Roman Toi tuleb oma lapsepõlvelinna külastama, paneb ajalukku vaatama. Esindab ju maestro seda põlvkonda, kes oma eelkäijate kogutud jõukust ja edumeelsuse vilju enam kodumaal maitsta ei saanud.


Sõjakeerises Eestist lahkunud ja 1949. aastast Kanadas elav Roman Toi on nagu paljud saatusekaaslasedki suutnud ennast võõrsil edukalt teostada. Just sellistel meestel ja naistel põhineb meie rahvuslikku eneseteadvust kergitav usk, et eestlane ei jää kunagi jänni ning äratab oma töökuse ja andega lugupidamist. Hea eeskuju on alati hinnas.



Õppida tasub nii vanameistri pühendumusest kui vitaalsusest ja maailmavaatest. Demokraatlikus maailmas on kodanikul tugevam vastutustunne, kui see on võimalik suletud ja kõiges ettekirjutusi tegeva režiimi tingimustes. Nagu paljud teistes riikides elavad eestlased, on ka vanameister Eesti taasiseseisvumise järel annetanud oma vara ühiskondlikuks kasutamiseks. Kinki saada on hea.



Ka sedapuhku on heliloojal kaasas külakosti: ettekandele tuleb Roman Toi uusim teos, veidi üle kuu tagasi valminud duett «Elava Jumala juures».



Head tahet näitavad üles ka võõrustajad ning aitavad sõna otseses mõttes ihu ja hingega muusikasündmuse õnnestumisele kaasa. Nimelt esitavad dueti Suure-Jaani kirikuõpetaja Kristi Sääsk ja Viljandi Pauluse kiriku pastor Mart Salumäe. Nii võib seda ühest küljest kodust kontserti nimetada teisalt hoopis suurustavalt transkontinentaalseks ettevõtmiseks.



Iga projektikirjutaja teeks seda, sest sõna «rahvusvaheline» jääb sedapuhku nõrgaks. Samuti pole mõtet pookida sõna «eestlane» ette liidet «välis-». Meid on selleks liiga vähe ja siin oleme kõik kodus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles