Vihmane juuli tõi soojarekordi

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Heinakuul sündis selle suve Eesti soojarekord ning samas jagus normist enam ka vihma.


Viljandi ilmajaam arvutas kuu keskmiseks õhutemperatuuriks 17,2 kraadi, 0,7 pügalat rohkem, kui on aastakümnete jooksul juuli normiks kujunenud.



Kõige kõrgemale tõusis õhutemperatuur 1. ja 19. juulil: 27,9 kraadini. See on Viljandi tänavune soojarekord. Maapinnal ning päikese käes mõõtis ilmajaam kuu esimesel päeval koguni 43,2 kraadi.



Üle 20 kraadi tõusis õhutemperatuur 26 päeval.



Kõige jahedam ilm valitses 6. juuli varahommikul, mil tavapärasel õhusooja mõõtmise tasemel, kahe meetri kõrgusel näitas termomeeter 4,6 kraadi.



Mujal Eestis oli kõige soojem 19. juulil Pärnus, mil õhusoe küündis 29,3 kraadini. See näit on seni selle suve soojatipp.



Sademete hulgaks mõõtis Viljandi ilmajaam juulis 133,4 millimeetrit, mis teeb 157 protsenti juuli normist. Meteoroloog Ülle Murro ütles, et viimati oli veel sajusem 1990. aasta juuli 157 millimeetriga.



«Viljandi kohta pärinevad sajuandmed 1945. aastast. Vaatasin järele, et viimase 64 aasta võrdluses oli tänavune juuli saju hulga poolest seitsmendal kohal,» märkis ta. «Muide, aasta kõige suurema sajunormiga on augustikuu.»



Möödunud kuu seitsmel päeval oli ka äikest.



«Korra rabistas äikesevihm nii suure mürinaga, nagu olnuks tegu rahega,» lausus Murro. «Siiski siin rahet ei tulnud, vaid langesid väga suured ja rasked vihmapiisad.»



Suve soojarekordi toonud 19. juulil jõudis pärale ka äike. Vihmaga läks rikki Viljandi ilmajaama päikesepaisteandur ning hakkas öösel suurt päikesevalgust väitma. Andur sai töökorda eile.



«Meil oli see äike tegelikult üsna leebe, aga Kuusiku ilmajaamas läks teisigi seadmeid rivist välja,» nentis Murro.



Kuusiku jaam mõõtis juulis ka kõige rohkem sademeid: 151, 4 millimeetrit. Kõige vähem sadas Vilsandil: 53,5 millimeetrit.



Maksimaalne tuulepuhang küündis Viljandis 13,8 meetrini sekundis. Kuus oli kümme päeva, mil tuule kiirus ulatus 10 meetrini sekundis või üle selle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles