Ühtsustunne elustub inimketis

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti riikide lipud
Balti riikide lipud Foto: Elmo Riig / Sakala

Balti keti 20. aastapäeva puhul korraldatakse läbi kolme riigi jooks ja mototuur, kantakse edasi tõrvikutuld ning avatakse mälestuskivi.


Teatejooks algab 22. augustil Tallinnast ja Vilniusest ning lõpeb päev hiljem Riia Vabadussamba juures.



Korraldajad on 671 kilomeetri pikkuse distantsi jaganud kilomeetristeks lõikudeks, mida oodatakse läbima kõiki huvilisi.



Eesti orienteerumisliidu juhatuse esimees Sixten Sild ütles, et neljapäeval tutvustatakse pressikonverentsil ürituse kodulehekülge, millel joosta soovijad saavad end kirja panna. Samuti leiavad huvilised sealt kogu teabe.



«Jooks läheb läbi Viljandimaa ja joostakse ka Viljandi tänavatel,» lausus Sild.



Viljandimaalt sõidavad sel päeval läbi ka Eesti mootorrattaklubide ühenduse tsiklimehed, kes osalevad koos Läti ja Leedu klubidega sõidus «Baltic Chain Run». Nende sihtkoht on Sigulda, kus kuulatakse kõnekoosolekut ja kontserti.



Ühenduse president Aare Kõuts rääkis, et umbes 70 mootorrattaga põhikolonn alustab piduliku teelesaatmise järel sõitu Toompealt. Kõnekoosolekuks tehakse vahepeatus Kärus Balti keti mälestuskivi juures. Viljandimaal Lillis on 22. augustil kella 10-st avatud infopunkt, kus siinsed mootorratturid saavad retkega liituda.



«Viljandist me läbi ei sõida, vaid läheme mööda ringteed, sest muidu ummistaksime linnas liikluse,» kõneles Kõuts. «Linna sõidavad sisse ainult need, kel on vaja tankida.»



Ühenduse presidendi arvates võib retkes kaasa lüüa ligemale tuhat mootorratturit. Sõidetakse rühmades, et mitte liiklust häirida.



Laupäeval, 22. augustil on Viljandis riigikogu liikmete Balti Assamblee delegatsioon, kes  teeb bussireisi mööda Balti keti kunagist kulgemisteed. Retk algab Tallinnast ja selles osaleb paarkümmend inimest.



«Saateautoga viiakse läbi Eesti Balti vabaduse tuli, kust iga maakond saab läita oma tule, mida kasutada 23. augusti üritustel,» rääkis Balti Assamblee Eesti delegatsiooni sekretär Ene Rõngelep.



Viljandi abilinnapea Helle Aunap ütles, et 22. augusti pärastlõunal, kui delegatsioon Viljandisse jõuab, algab siin rahvapidu koos kontserdiga ning tuli antakse edasi siinsete omavalitsuste esindajatele.



«Kontserdil esinejatega käivad veel läbirääkimised. Tahtsime küll kutsuda samu eestlauljaid, kes esinesid 20 aastat tagasi Balti keti üritustel, aga neid pole kerge leida,» rääkis Aunap. Kontserdi korraldab Viljandi kultuurimaja.



Rahvakoosolekule oodatakse ennekõike neid inimesi, kes seisid 20 aasta eest kolme riiki liitvas ketis. Üheskoos lauldakse laulu «Ärgake, Baltimaad!».



Pühapäeval avatakse Lilli piiripunkti lähistel Balti keti mälestusmärk ning on kontsert ja rahvapidu. Selle korraldavad koos Karksi ja Nauksene vald. Mälestusmärgi autor on läti skulptor Andris Dunkurs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles