Endine õpetaja: erikooli tappis õiguskantsler

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suletud Puiatu erikooli poolsada töötajat koondatakse, õpilased on Tapa erikooli viidud.
Suletud Puiatu erikooli poolsada töötajat koondatakse, õpilased on Tapa erikooli viidud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Suletud Puiatu erikooli poolsada töötajat koondatakse, õpilased on Tapa erikooli viidud.


Endine Puiatu õpetaja leiab, et erikooli sulgemiseni viis õiguskantsleri pime usk pätipoiste halasse. «Aga kas ta tegi poistele head? Ei! Ta rikkus nad veel rohkem ära,» leiab raskesti kasvatatavate omaaegne kasvataja.

Ukse ees seisab veoauto ja töömehed tassivad majast välja oliivrohelisi koolitahvleid ja -mööblit. Nad vinnavad kasti ka toolid ja autasustamispoodiumi, kirjutab «Õhtuleht».

Selle kuu lõpul sulgeb uksed pool sajandit tegutsenud Puiatu erikool, kus on õppinud ligi 2500 erikasvatust vajavat last. Augusti viimasel päeval annab direktor Arvo Reedik Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi esindajale võtmed kätte ja kustutab viimasena tule.

Erikoolis õpetust saanud paarkümmend poissi lahkusid koolist juunis pärast lõpuaktusi. Osal sai kool läbi, osa viidi edasi Tapa erikooli, kus on koos 10-18-aastased eesti ja vene poisid.

Tööta jääb direktori sõnul 53 töötajat. Kes on samast Viljandi lähedasest väiksest Puiatu külast, kes veidi kaugemalt.

«Kui erikoolis käis kinnipanemise koosolek, siis oli matuse tunne,» tunnistab 39 aastat Puiatu erikoolis õpetanud Malle Arvisto. «Ütleksin Savisaare sõnadega ja paneksin need õiguskantsler Indrek Tederi suhu: «Tehtud!» See on kujukas näide, kuidas võimuesindajate küündimatuse või vale lahenduse pärast lihtsalt suretatakse üks koht välja. Meie elutöö on nullitud!»

1966. aastal kooli tööle läinud ja sealt 2005. aastal pensionile jäänud Malle Arvisto töötas 25 aastat õppealajuhatajana. Sestap tunneb ta erikooli(poiste) hingeelu ülihästi.

Arvisto sõnul sai kooli sulgemine alguse õiguskantsleri meeskonna ja lastepsühholoogide kontrollkäigust kooli.

Väike meenutus. Kontrollijad said šoki: paksu ukse taga plekklavatsil konutavad lapsed istuvat pogris 24 tundi. Poisid rääkisid kontrollijatele, et neid pannakse karistuseks öösiti mitmeks tunniks koridori seisma, sunnitakse spordisaalis, kang käes, jooksma ja kempse pesema. Koolis vohavat vägivald.

Kontrollijad vestlesid 28 poisiga ega olevat kordagi kahelnud, et nad võivad valetada - tegelikkust mustemaks rääkida.

Arvisto teab: poisid hoiavad sellistes olukordades kokku ning vassivad ja valetavad, et oma tegudele õigustust saada. Nii saanudki poisid riigi ühe tähtsama mehe endale toeks ja istunud õpetajatele pähe.

«Hakati pommitama kooli töötajaid,» sõnab Arvisto. «Õpetajatelt võeti õigused poisse korrale kutsuda. Aga pätimaailmas on ju teada, mis juhtub, kui võim on nende käes.»

Arvisto, kelle abikaasa töötas koolis turvamehena, teab konkreetset lugu. Nimelt tahtnud poisike kolmanda korruse aknast välja minna. Turvamees üritas teda tagasi tõmmata, aga too nähvas: «Kurat, ära käpi! Ma kaeban õiguskantslerile!»

Arvisto arvates oli see poiste taktika. «Nad ise ütlesid, et võivad rääkida mis tahes, sest nende juttu usutakse, õpetaja juttu mitte. Vaat see viis kooli käest. Erikooli tulid poisid, keda on kogu aeg õigustatud. Ja nüüd veel riigi üks kõrgemaid mehi asus neid õigustama. See viis kooli põhja. Nii et meie kooli mattis maha õiguskantsler. Ja kaasosaline on haridus- ja teadusministeerium, kes ei pannud siia võimekaid juhte.»

«Õiguskantsler ei ole meie silmis õiguskantsler. Ta ei ole meie õigusi kaitsnud, vaid vastupidi - meid rünnanud ja meiega inetult käitunud,» leiab Arvisto. «Ta oleks pidanud otsima algpõhjust, aga mitte hakkama neid vaeseid inimesi siin ründama.»

Puiatu erikooli direktor Arvo Reedik endise õppealajuhataja radikaalset seisukohta ei jaga. «Minu teada rippus kirves kooli kohal viimased 15 aastat. Ükskord pidi see juhtuma,» ütleb Reedik, kes on juhtinud nii Pärnu kui ka Viljandi vanglat. Paradoksaalsel kombel on need just tema ametiaja lõpul uksed sulgenud. Mõlemad hooned on riigil seni müümata ja lagunevad.

«Õiguskantsleri kui väärkohtlemise riikliku ennetusasutuse ülesanne on regulaarselt kontrollida kinniste laste- ja haridusasutuste tegevust (nagu Puiatu erikool), mille eesmärk on seal viibivate laste õiguste kaitstus,» selgitab õiguskantsler Indrek Teder.

Tema sõnul olid kontrollkäikude ajal tuvastatud rikkumiste tulemuseks ettepanekud ja soovitused koolile ning haridus- ja teadusministeeriumile. «Õiguskantsler on ühiskonnale hoiatusinstitutsioon, kes juhib tähelepanu põhiõiguste ja vabaduste rikkumistele. Eesmärk on muuta meie ühiskonda inimväärsemaks ja ka süsteemsemalt toimivaks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles