Juhtkiri: Lipulaeva hukk

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Majanduslangus toob riburada teateid tegevuse lõpetanud väikeste äride kohta. Saame seda laadi infot nii tihti, et see ei ületa enam uudistekünnistki ja puudutab enamikku inimesi vaid riivamisi.


Laiemalt tuntud ja Viljandi ettevõtete seas lipulaevaks peetud firma pankrot leiab aga laiemat vastukaja. Üheksa aastat edukalt tegutsenud Leviehituse allakäigu juured ulatuvad küll maakonnast kaugemale, kuid on mitut otsa pidi kinni ka kodukandis.



Enamasti on suurte ettevõtete hävingu taga doominoefekt: ühe klotsi kukkumine paneb varisema kogu rea. Ahel on sama püsiv, kui tugev on selle kõige nõrgem lüli.



Leviehituse juhtide sõnul algas ettevõtte allakäik neile võlgu jäänud partneritest. Saatuslikuks sai 60 miljoni krooni suurune võlg. Firma väitel võrdub see summaga, mille kliendid olid talle tasumata jätnud. Makseviivitused ja ettevõtte liiga pikk kannatus võlgnike suhtes viisid olukorrani, mida ei suutnud leevendada ei käendajad ega isegi viimase abinõuna kasutusele võetud saneerimiskava, mille kohus tagasi lükkas.



Viljandile tähendab Leviehituse pankrot uut tõket veekeskuse rajamise teel. Pilkehimulistel on muidugi lõbu jälle laialt. Linnaisade osatamise kõrval leiab nii mõnigi mahti väljendada kadedusemaigulist kahjurõõmu edukate kaua oodatud ebaõnne üle.



Samas ei tasu unustada, et kõnealune pankrot tähendab 64 inimesele töö kaotamist. Et firma maine oli hea, jääb vaid loota, et selle töötajad endale õige pea taas rakendust leiavad. Tõenäoliselt võrsub samast pinnast varsti mõni uus ettevõtegi, aga kõik võtab  aega.



Kordamist väärib tänavusel «Sakala» arvamusliidrite lõunal väljaöeldud mõte: ärge salake valehäbis maha oma majandusraskusi, sest koostöö saab alguse aususest. Kuritarvitatud usaldust on raske taastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles