Suri Laidoneri muuseumi ja seltsi asutaja

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Randveer
Rein Randveer

16. juulil lahkus 99. eluaastal meie hulgast tulihingeline eestlane, Kindral Laidoneri Muuseumi ja Kindral Johan Laidoneri Seltsi asutaja, seltsi auesimees Rein Randveer.


Rein Randveer sündis 21. juunil 1911 Viljandimaal Kärstna lähistel. Seitsmeaastase poisina nägi ta, kuidas tema isatalu põldudel peatati vaenlane ja sõjarinne suruti tagasi lõunasse. Praegugi on Kärstna Vabadussõja ausambal kiri: «Siit saadik ja mitte enam.»

Rein Randveeru haridustee algas Kärstnast. 1931. aastal lõpetas ta Viljandi Poeglaste Gümnaasiumi. Järgnes ajateenistus (1932-1933) 5. suurtükiväe grupis. Noor kaitseväelane lõpetas sõjakooli aspirantide klassi ja ülendati 1934. aastal lipnikuks.

1933-1938 õppis Rein Randveer Tartu ülikooli majandusteaduskonnas ning töötas seejärel Kohtla-Järvel Riigi Põlevkivitööstuse arveametniku ja raamatupidajana. Samas oli ta Kaitseliidu kompaniiülem ja 4. ÜJP reservohvitseride kogu liige.

Teise maailmasõja päevil 1941-1942 teenis Rein Randveer Omakaitses ja järgis veebruaris 1944 Eesti Vabariigi riigipea kohusetäitja professor Jüri Uluotsa üleskutset liituda kodumaa kaitseks Saksa mobilisatsiooniga. 10. juunist oli ta 20. Eesti diviisi 4. raskesuurtükiväegrupiga Narva rindel.

Pärast sakslaste lahkumist Eestist varjas Rein Randveer end Pärnumaa metsades. Tal õnnestus majandusdirektorina töötada ka Õisu piimandusinstituudis, ent 5. veebruaril 1945 langes ta NKVD küüsi ning veetis järgmise aastakümne Arhangelski ja Karaganda sunnitöölaagrites.

Naasnud 1956. aasta aprillis kodumaale, töötas ta mitmel pool, kõige pikemalt Pirita aiandussovhoosis, kus oli ehitusosakonna juhataja kuni pensionini.

Rein Randveerul on väga suured teened kindral Laidoneri kunagise kodu päästmisel ja säästmisel pärast seda, kui Vene sõjavägi Viimsi mõisast lahkus. Ta oli üks Kindral Johan Laidoneri Fondi asutajaid (1991), seltsi esimees (1996-2002) ja auesimees.

Rein Randveer kuulus eestluse lipukandjate hulka, kellele olid tervikuks põimunud sügavalt kõlbeline eluhoiak, usk oma rahvasse ja selle tulevikku ning oma juurte ja mälu väärtustamine. Kõik need omadused suutis ta rakendada praktilise tegutsemise vankri ette. Tema töö vili on jääva väärtusega ning eeskujuks noorematele põlvkondadele.

Kindral Laidoneri Muuseum - Eesti Sõjamuuseum Kindral Johan Laidoneri Selts

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles