Turvakuuri künnapuu pürib edetabelisse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakuuri perenaine Marje Saksniit peab oma maal kasvavat künnapuud haruldaseks ja tahab seda kaitsta.
Turvakuuri perenaine Marje Saksniit peab oma maal kasvavat künnapuud haruldaseks ja tahab seda kaitsta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolga-Jaani vallas Laashoone külas Turvakuuri maadel kasvab künnapuu, mis peaks perenaise Marje Saksniidu arvates tüve ümbermõõdult Eesti esikolmikusse kuuluma.


«Vaatasin Google'ist järele. Kolmandat kohta hoiab künnapuu, mille tüve ümbermõõt on 4,28 meetrit. See siin on kindlasti üle nelja meetri ja tõenäoliselt lööb ka kolmandat kohta,» arvas Saksniit.


Künnapuul on suur ja kaugele ulatuv juurestik ning paari meetri kõrgusel jaguneb see kolmeks haruks.

«Kunagi oli ka neljas haru, aga see kukkus tuulega alla ja oleks peaaegu meie pulli tapnud,» meenutas Saksniit. Praegu on murdekohta kasvanud suur puuseen.

Künnapuu on Eesti metsades mitmetel põhjustel väga haruldaseks jäänud. Küll aga kasvab suuri ja ilusaid puid sageli vanades parkides, samuti laialehelistes lammimetsades. Üksikuna lagedal väljal jätab ta oma laia munaja võraga väga võimsa mulje.

Künnapuul on haruldaselt tugev puit ja nii on enamik künnapuid inimese tarbeks maha raiutud. Ka on ta küllaltki nõudlik kasvukoha suhtes.

Marje Saksniit ootab praegu külla pärandkoosluste kirjapanijat, et künnapuu korralikult mõõdistada. Samuti tahetakse üle vaadata Laashoone külla tulevat teed ääristav allee, kus on palju põlispuid, mida metsatööd ohustavad. Madala maa tõttu on puiestee praegugi metsavedude tõttu kannatada saanud: sellele on metsatehnikaga veetud ohtralt pinnast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles