Kahanev eelarve sunnib arstiabi korraldamist rohkem läbi mõtlema

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raviraha kahanemise tõttu pikenevaid järjekordi haigla spetsialistide juurde aitaks kahandada parem koostöö perearstidega.
Raviraha kahanemise tõttu pikenevaid järjekordi haigla spetsialistide juurde aitaks kahandada parem koostöö perearstidega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Uus kvartal on alanud ja haiglatel haigekassaga lepingud sõlmitud. Nagu kõikjal, kärbiti raha ka Viljandi haiglal.

Ravijuht Enno Kase, kui palju lepingu maht Viljandi haigla soovidele ja vajadustele alla jäi? Kui suur on miinus möödunud aasta sama ajaga võrreldes?


Kolmandas kvartalis on eriarstiabi rahalise mahu vahe kõige suurem. Möödunud aastaga võrreldes on selle aasta kolmandas kvartalis eriarstiabi rahaline maht 11,7 ja ravijuhtude maht 11,2 protsenti väiksem. Loodetavasti on koostöös haigekassaga võimalik perioodide kõikumisi tasandada ja kolmanda kvartali piiranguid vähendada.


Loomulikult on haigla ja patsientide huvides, et kõikumine kvartalite vahel oleks väiksem. Vahekokkuvõtete ja muudatuste tegemine on päevakorral eeldatavasti juba selle kuu lõpu poole.



Kuidas lepingumahu vähenemine ennast patsientidele konkreetselt tunda annab? Kui palju on näiteks pikenenud plaaniliste lõikuste järjekorrad?


Et aasta esimesel poolel ja eriti algul olid lepingumahud veel endise taseme lähedal, ei ole lõikuste järjekorrad seni oluliselt pikenenud peale kõrva-nina-kurguhaiguste eriala, kus järjekord läheneb jõudsalt lubatud piirile, kaheksale kuule.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles