Nava tiigi ääres askeldavad lõbusad loomad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed harjutavad usinasti Nava festivali etendusteks.
Lapsed harjutavad usinasti Nava festivali etendusteks. Foto: Liisi Seil

Lilli külas Nava talu õuel kestab 17.-19. juulini Nava lava festival ning nii nagu eelmiselgi aastal, on selle üks päev pühendatud lastele.

Peredele mõeldud üritused algavad Nava talu õuel 19. juulil kella kümnest, kui riigimetsa majandamise keskuse Sakala puhkeala korraldab seal linnu- ja mulgiteemalise ürituse «Ääle mõtsan ehk Lilli kolli­tralli». Seal saavad kõik soovijad kaasa lüüa mängudes ja matkadel ning loodus- ja tööõpetuse tundides.



Päeva kulminatsioon on kell 14 algav etendus, mida saab näha uhiuuel mänguplatsil sauna juures tiigi ääres. Karksi kultuurikeskuse noorteteatri O noorem rühm toob seal lavale Nava talu peremehe Jaak Kõdari raamatul põhineva lastelavastuse «Hundi ja Rebase lend lõunanabale».



Osatäitjad on juba mitu korda Eesti-Läti piiri äärde Nava tallu proove tegema kogunenud. Viimati oli õu nende kilkeid täis 25. juunil, kui ilus suveilm proovilaagrit eriti soosis. Näidendi harjutamise vahepeal võtsid noored sealsamas saunas leili ning kargasid üksteise järel tiiki. Näitemängus osaleb 16 õpilast vanuses 6-15 aastat.



Lavastaja Silvia Soro rääkis, et noorteteatri noorem rühm on seda tükki vaikselt harjutanud juba sügisest. Tema ütlemist mööda on trupp väga loominguline ja armastab kokkusaamistel palju improviseerida ning kõnealuses lavastuses on palju liikumisi, mille on samuti noored ise välja pakkunud.



Jaak Kõdari raamatu «Kriimureinulised lood III. Argonaudid» põhjal on näitemängu kirjutanud Silvia Soro.


«Kui mõne stseeni valmis sain, hakkasime seda kohe õppima,» kõneles ta. «Nüüd paneme proovilaagrite käigus kogu loo siin tiigiäärsel laval kokku.»



Osa näitlejaid on aja jooksul vahetunud, kuid näidendi peaosalised on algusest peale samad. Hunti mängib Kitzbergi gümnaasiumi 12-aastane õpilane Mikk Kask ning Rebast tema kooliõde Maarja Mõts. Ka teised osatäitjad on enamasti pärit samast koolist.



Hiljuti kuuenda klassi lõpetanud Mikk Kask iseloomustab oma tegelaskuju sõnadega «natuke arg» ja «mõtlev». «Ta kaalub kõik variandid enne tegutsemist läbi, kuid tihtipeale valib lõpuks selle kõige viletsama variandi,» rääkis Mikk Kask. Edaspidi soovib ta näitlemist kindlasti jätkata.



Tänavu viienda klassi lõpetanud Maarja Mõts tunnistas, et esimest korda peaosas üles astumine tekitab veidi ärevust, kuid temalegi meeldib väga näidelda.


«Rebane on julge ja ta võtab kõigest osa. Ta on kaval, kuid satub igasugustesse seiklustesse ja hüppab pea ees tulle,» iseloomustas neiu oma tegelaskuju.



Lisaks Mikule ja Maarjale on lavastuses palju teisi tegelasi, nii et mõned noorteteatri näitlejad mängivad seal isegi mitut osa.



Loos asuvad Hunt ja Rebane elama kasvuhoonesse, mida Nava talus kujutab seesama tiigi äärde ehitatud saunake. Et võrukaelad kütavad kasvuhoone ahju liiga tuliseks, tõuseb maja ühel hetkel lendu ja viib oma elanikud pikale reisile. Hunt ja Rebane kohtuvad laiskade laste, Aafrika pärismaalaste, kõrberebaste, ufode ning Karvakera planeedi huntide ja rebastega. Lõpuks käivad nad ära isegi Antarktise pingviinide juures.



Silvia Soro sõnul on tegevuspaigad nii sauna terrass, tiigi ümbrus kui paadisild. «Osa tegevust toimub isegi vees ja õhus,» lisas ta.



Enne festivali seisab lastel ees veel üks proovipäev, mil lavastus mängitakse läbi Thea Ilusmetsa tehtud kostüümides. Seejärel keskendub Silvia Soro täiskasvanute näitetrupi proovidele.



Nagu kolmel varasemal aastal, saab ka tänavu Nava lava festivalil näha Jaak Kõdari mulgikeelset külanäitemängu. Seekord tuuakse lavale tükk nimega «Kõik läheb mööda, kõik tuleb jälle. 1912-1918». Osatäitjate hulgas on nii professionaale kui asjaarmastajaid.



Lavastaja Silvia Soro on paar korda näitlejatega juba kohtunud ja nad on etenduse läbi mänginud, kuid kõige intensiivsem prooviperiood algab 12. juulil. Siis tulevad kõik trupi liikmed nädalaks Nava tallu kokku ja harjutavad hommikust õhtuni.



Publik saab mulgikeelset lavalugu vaadata 17., 18. ja 19. juulil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles