Viljandi ei taha heakorra eest rohkem maksta

Sten Mahov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavalitsuse ametnike sõnul pole põhjust karta, et linna heinamaad järgmistel aastatel niitmata jäävad. Kuid kui olukord nõuab, niidetakse mõnes kohas paari korra asemel üks kord.
Linnavalitsuse ametnike sõnul pole põhjust karta, et linna heinamaad järgmistel aastatel niitmata jäävad. Kuid kui olukord nõuab, niidetakse mõnes kohas paari korra asemel üks kord. Foto: Kenno Soo / Sakala

Tänavu lõpeb Viljandil kolmeaastane haljastusleping ning linnavalitsus soovib, et uue lepingu maksumus jääks eelmisega võrreldes samaks. Haljastusfirmad seevastu prognoosivad, et tööd kujunevad senisest 30 protsenti kallimaks.

Praegu on linnavalitsusel haljastusleping osaühingutega Kesklinna Pargid ning Floreas Viljandi. Kolme aasta tööd, millesse kuulub näiteks muruniitmine, lumelükkamine, põõsaste lõikamine ning prügi- ja lehekoristus, läksid maksma 364 349,12 eurot.

Abilinnapea Rein Triisa sõnul peaks uus haljastusleping olema samasugune. «Me ei tohiks hakata tingimusi karmistama, sest see tähendab lisatööd ja -raha. Soovime, et tööde hulk jääks endisele tasemele ning sama rahaga saaks kätte sama kvaliteedi,» selgitas Triisa.

Töös on olnud puudujääke

Praegu on Viljandi jagatud kolmeks: kesklinna pargid ja lossimäed, Kösti ja Uueveski piirkond ning Valuoja org, Paalalinn ja Männimäe. Uue hankega paigutatakse need ümber nelja klassi.

Viljandi linnavalitsuse vanemarhitekt haljastuse alal Age Alas nentis, et linnavalitsuses on olnud juttu ka eraldi kaitsealuste maade hooldamisest. «Et hanke ettevalmistamiseks töö käib, ei ole veel midagi lõplikku ning kindlatest asjadest võib rääkida siis, kui hanke dokumendid saavad linnavalitsuselt heakskiidu,» lausus Alas.

Küsimusele, kuidas on linnavalitsus haljastusfirmade tööga seni rahule jäänud, vastas Alas, et on olnud puudujääke. «Floreasil on olnud niitmisega probleeme, Kesklinna Parkidel on väiksemaid asju.»

Ametniku sõnul vaadatakse Kesklinna Parkide hooldatav piirkond üle igal nädalal ning Floreas Viljandile kuuluvad alad kord kahe nädala jooksul. «Teeme ringi, vaatame ja kirjutame üles ning kui on suuremaid puudujääke, vormistame akti. Kui hakkama ei saa, tuleb töötasust mahaarvestamine,» ütles Alas.

Kütus kallineb

Osaühingu Floreas Viljandi juht Margus London tõdes, et linnavalitsus pole ettevõtte tööga üldiselt rahul olnud ning viimastel aastatel on olnud ka vaidlusi. «Nemad näevad ühtmoodi, meie teistmoodi,» lausus ta.

Küsimuse peale, kui reaalne on linnavalitsuse soov, et uue haljastuslepingu saab sama raha eest kui käesoleva, vastas London, et hinnad tõusevad niikuinii. «Kui linnavalitsus otsustab tõsta hooldusklassi, mis tähendab tihedamat hooldust, kerkib ka hind,» selgitas ta. Teiste Eesti haljastusfirmadega suheldes on ta teada saanud, et isegi kui maht jääb samaks, tõusevad hinnad 30 protsenti. «Hanke võidab kõige odavam töötegija, aga ka kõige odavamad tegijad peavad kuidagi ära elama.»

Hinnatõusu peamiseks põhjuseks nimetas London kütuse kallinemist, lisaks ootavad töötajad palgalisa.

Et uut hanget veel välja kuulutatud ei ole, ei saa Age Alase sõnul ka summadest rääkida. Ametnike jutu järgi pole siiski põhjust karta, et midagi hooldamata jääb.

«Kindlasti otsitakse lahendust, sest kesklinna ja põhipargid peavad olema korda tehtud. Võimalik, et kusagilt orgudest hakatakse kahe korra asemel niitma üks kord,» ütles abilinnapea Rein Triisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles