Õnnetus võib hüüda ka enne tulekut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Naiskodukaitse arhiiv

Et hoida ära õnnetusi, korraldas Naiskodukaitse Sakala ringkond augusti lõpul igapäevaturvalisuse õppepäeva, kuhu olid oodatud kõik huvilised. Kuigi ettevõtmist reklaamiti vähe, tuli 25. augustil Kaitseliidu Sakala maleva juurde üle 150 inimese. Nii rohket osavõttu ei osanud keegi ennustada ja õpitubadesse jätkus kogu päevaks palju huvilisi.

Naiskodukaitse Sakala ringkonna esinaine Tiina Ott ütles, et elukvaliteedi üks olulisemaid tunnuseid on ohutus ja turvalisus. «Määravad on meie teadmised ohtudest, oskused nendega toime tulla ja õigete kaitsevahendite kasutamine,» rõhutas ta.

Ott toonitas, et iga inimene peaks õppima nägema ja tundma oma elukeskkonda ja seda ümbritsevaid ohtusid ning vajaduse korral julgelt kitsaskohtadele tähelepanu juhtima. Ainult nii on võimalik tagada pereliikmete ja kaaselanike ohutus ning turvalisus.

Sõna «õnnetus» väljendab üldjuhul inimese suutmatust olukorda kontrollida. Õnnetus tuleks nagu selgest taevast ja inimene justkui peaks saatuse vingerpussidele alluma. Tegelikult see nii ei ole. Vaid mõni üksik õnnetus on selline, mida tõesti ei ole võimalik ette näha.

Perepäeva selgrooks olid õpetlikud ja huvitavad töötoad. Perepäeval osalejad said valida seitsme loengu või õpitoa vahel. Politsei rääkis internetis valitsevatest ohtudest ja varguste ennetusest. Päästeameti esindajad kõnelesid tulekahjude tekkepõhjustest, ennetamisest ning käitumisest tulekahjude korral. Praktilise katsena sai iga soovija õppida tulekustutusvahendeid kasutama. Näidati elupäästvat esmaabi ning vesteldi ravimivarudest koduapteegis. Lisategevusena sai tutvuda nii Kaitseliidu kui päästeameti tehnikaga, õppida enesekaitsevõtteid ning tulistada värvikuulidega märklaua pihta. Avatud oli relvanäitus.

Lapsed said terve päeva veeta batuudil hüpeldes ja vahepalana lasta endale  näomaalinguid joonistada. Lastega koos hullas batuudil politseimaskott lõvi Leo.

Päeva naelaks kujunes politsei- ja piirivalveameti koera kuulekust ning varga püüdmist demonstreeriv etteaste. Koera esinemine meelitas õue peaaegu kõik päevakülalised.

Päikeselisel pühapäeval jagus aktiivset tegevust maleva ümbruses viieks tunniks. Et osalejad ei väsiks, pakkusid naiskodukaitsjad õppepäevale tulnutele pannkooke moosiga. Neid küpsetati poole tuhande ringis.

1. septembril hoidsid naiskodukaitsjad kõigil kooliminejail silma peal ja jälgisid, et päev mööduks turvaliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles