Nõustaja aitab lapseootel peret

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapseootel naine
Lapseootel naine Foto: Elmo Riig / Sakala

Rasedus on seisund, mil naise kehas toimuvad suured muutused. Raseduse füsioloogiline pool mõjutab aga ka naise ning tema lähedaste emotsionaalset ja sotsiaalset suhtlemisvõimet.

Tähtis on teada, et rasedust planeerides, raseduse ajal ja pärast sünnitust võivad nii naised kui nende partnerid ja lähedased mitmesuguste murede korral abi otsida raseduskriisi nõustajalt. Viljandi haiglas võtab vastu raseduskriisi nõustaja Le Hussar.



«Raseduskriis ei pruugi alati olla sõna otseses mõttes kriitiline ja üliraske olukord, nagu inimesed seda esialgu mõistavad, ehkki ka rasked kaotused ja lein kuuluvad raseduskriisi nõustaja tegevusvaldkonda,» kõneles Le Hussar.

Raseduskriisi käsitletakse tema sõnul ka kui arengulist kriisi. «Rasedus toob kaasa palju uut nii naise enda kui teda ümbritsevate ellu, muutuvad senised rollisuhted. Raseduskriisi nõustamine on loodud selleks, et inimestel oleks võimalus muutunud olukorras oma muredega kellegi poole pöörduda.»

Nõustaja vastuvõtule võivad minna ka isad, vanavanemad ja teised lähedased.

Raseduskriisi nõustamine on Le Hussari hinnangul ühest küljest kitsas, ent teisalt väga lai valdkond. Muu hulgas hõlmab see raseduse katkestamise või mitte katkestamise teemat. Samuti pöördutakse raseduskriisi nõustaja poole sünnijärgse depressiooni tõttu.

Kui mõnel on vaja nõustaja vastuvõtul käia mitu korda, siis teisel piisab ühest vestlusest - kõik sõltub inimesest, tema probleemidest ja vajadustest.

Küsimusele, missugust perioodi raseduskriisi nõustamine hõlmab, vastas Le Hussar: «Üldine arvamus on, et raseduskriisi nõustamine võiks kesta lapse kolmeaastaseks saamiseni. See on nii-öelda ema ja lapse aeg.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles