Laudise alt piilus vastu sajanditevanune muster

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on ajaloolistele tapeetidele võrdlemisi vähe tähelepanu pööratud ning suur hulk väärtuslikku materjali on enne restaureerimistöid seintelt maha kistud ja läbiuurimata ära visatud. See on üks põhjus, miks säilinud vana tapeet muinsuskaitsjat Anne Kivi rõõmustab.
Eestis on ajaloolistele tapeetidele võrdlemisi vähe tähelepanu pööratud ning suur hulk väärtuslikku materjali on enne restaureerimistöid seintelt maha kistud ja läbiuurimata ära visatud. See on üks põhjus, miks säilinud vana tapeet muinsuskaitsjat Anne Kivi rõõmustab. Foto: Elmo Riig / Sakala

Rekonstrueeritava Loodi mõisa peahoone mitmes toas on päevavalgele tulnud XVIII sajandi lõpust pärit pabertapeedid, mis on suurepäraselt säilitanud nii pilkupüüdva mustri kui värvid.

Tapeeti vaatamas käinud spetsialistid kinnitavad, et need on Eestis ainukordsed.

«Haruldane on see leid tõepoolest, sest Eestis ei ole XVIII sajandi lõpust tapeete enne nii suures mahus säilinud,» ütles muinsuskaitseameti nõunik Viljar Vissel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles