Viljandi opositsioon haub umbusaldust

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisliidu Kodune Viljandi poliitikud hakkavad täna arutama, kas esitada volikogu esimehele Tarmo Loodusele (vasakul) ja abilinnapea Ardo Agasillale umbusaldusavaldus või piirduda taunivate arvamusavaldustega.
Valimisliidu Kodune Viljandi poliitikud hakkavad täna arutama, kas esitada volikogu esimehele Tarmo Loodusele (vasakul) ja abilinnapea Ardo Agasillale umbusaldusavaldus või piirduda taunivate arvamusavaldustega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi opositsioon otsustab täna pärastlõunal, kas avaldada volikogu juhile ja abilinnapeale hansapäevadel korraldatu pärast umbusaldust. Tõenäoliselt piirdub opositsioon siiski juhtunu taunimisega.

Täna õhtul algava volikogu istungi eel koguneb opositsiooniline valimisliit Kodune Viljandi koosolekule, et otsustada, kas volikogu juhile Tarmo Loodusele või abilinnapeale Ardo Agasillale esitada umbusaldusavaldus. Fraktsiooni juht Randel Länts polnud nõus tulemust ennustama.

Ta tunnistas, et kui skandaal lahvatas, tekkis Kodusel Viljandil mõte rahvusvahelistel hansapäevadel Viljandit purjuspäi esindanud linnajuhtidele umbusaldust avaldada. Vahepeal on selgeks saanud, et võimuliit püsib ühtsena ning umbusalduse avaldamine ei läheks suure tõenäosusega läbi.

Reformierakond ei toeta

Viljandi linnapea, Reformierakonna Viljandi piirkonna juht Loit Kivistik avaldas arvamust, et volikogu suurim fraktsioon Reformierakond umbusaldusega kaasa ei lähe. «Kuu aega enne valimisi pole mingit mõtet sellist tsirkust teha,» leidis ta.

Kui Kodune Viljandi täna umbusaldusavalduse sisse annaks, tuleks see arutusele järgmisel istungil, mis on septembri viimasel kolmapäeval. Siis jääb valimisteni vähem kui kuu.

Läntsi sõnul oleksid Agasild ja Loodus hansapäevadel juhtunu järel pidanud ise tagasi astuma. «Eestis on positiivseid näiteid, kuidas poliitikud on võtnud vastutuse kas enda või oma vastutusalas tehtud tegude eest,» rääkis Länts. «Paraku on meil poliitilise vastutuse võtmine alles lapsekingades.»

Tarmo Loodus oma tagasiastumise ja ametis jätkamise otsust eile kommenteerida ei tahtnud. «Olen selle kohta korra juba arvanud,» viitas ta varasematele artiklitele. «Koalitsioonis sai otsustatud, et lähme praegusel moel valimisteni välja.»

Otsus enne istungit

Küsimusele, kas fraktsiooni juht ise toetab umbusaldusavalduse esitamist, Randel Länts eile vastata ei soovinud, pidades seda oma kaaslaste mõjutamiseks.

Kidakeelseks jäi ka fraktsiooni kuuluv Viljandi muusikakooli juht Tonio Tamra. «Väga raske küsimus,» tunnistas ta eile lõuna ajal. «Sellepärast me homme (täna — toimetus) kogunemegi, et seda otsustada.»

Tamra lubas, et enne koosolekule minekut kogub ta juhtunu kohta võimalikult palju infot otse nendelt inimestelt, kes Saksamaal Herfordis juhtunut pealt nägid.

Ansambli Paabel liikmed on Herfordis peetud rahvusvahelistel hansapäevadel sündinut kirjeldanud nii, et joobes linnaisad Loodus ja Agasild astusid keset kontserti nende sekka. Loodus olevat luba küsimata haaranud Paabeli muusiku kontrabassi ja karjunud publikule saksa keeles midagi segast. «Ajage rohkem möla!» oli ta Paabeli muusikuid ärgitanud.

Abilinnapea Ardo Agasild oli haaranud lähedal asuvast telgist vaagna pirukatega ning hakanud neid muusikutele suhu toppima.

Linnajuhid on oma teo pärast vabandust palunud ning öelnud, et hansapäevad on lõbus üritus, kuhu niisugune käitumine sobib.

Tonio Tamra sõnul ei saa tema joobnuna lavaleminekut ja pirukate suhutoppimist kuidagi heaks kiita. Randel Länts lisas, et kui umbusaldusavaldust ei koostata, kavatsevad Koduse Viljandi liikmed täna esitada asjaosalistele küsimusi ning avaldada juhtunut hukkamõistvaid arvamusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles