Rubiini ees olev auk aeti kinni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Rubiini kino ees lõpetati arheoloogilised väljakaevamised.
Viljandi Rubiini kino ees lõpetati arheoloogilised väljakaevamised. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi kesklinnas Rubiini kino ees lõppesid eile arheoloogilised väljakaevamised.

Töid juhatanud arheoloogi Andres Tvauri sõnul kaevamised midagi erakordset päevavalgele ei toonud. Kõige väärtuslikum, mis mulla alt välja tuli, oli keskaegne linnamüür, kuid selle olemasolust teati juba varemgi.

Kui väljakaevamiste esimeses etapis äratasid tähelepanu koera ja kassi skelett, millest esimene lebas väljaspool linnamüüri ja teine sees, siis teises etapis oli ainus talletamist vääriv leid XIV sajandist pärit Tartu piiskopi münt. Tvauri sõnul on see siiski üsna tavaline leid.

«Põhiline, mida peab konstateerima, on see, et välja ei tulnud ühegi keskaegse hoone osi. Toona oli ilmselt tegu tagahooviga, kuhu heideti sodi ja toidujäätmeid. Sellest annavad tunnistust paljud välja tulnud loomaluud,» kinnitas arheoloog varasemat oletust.

Vana linnamüüri kõrval kaevati lahti ka üks tunduvalt hilisemast perioodist pärit ehitis. Tegu oli XIX sajandil rajatud hoone keldriga, mis pärast 1944. aasta suurpõlengut pinnasega kaeti.

Väljakevamised valmistasid ette suure õppe- ja ärimaja ehitust. Muu hulgas peavad tulevases hoones koha leidma kultuuriakadeemia lavakunstide osakond, loomemajanduse inkubatsioonikeskus ning kino. 1960. aastatel valminud kino on kavas lammutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles