Ene Ergma asetas Pilistveres pärja kommunismi ja natsismi ohvrite mälestuseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees Ene Ergma
Riigikogu esimees Ene Ergma Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Riigikogu esimees Ene Ergma asetas täna Pilistvere kivikangrusse pärja stalinismi ja natsismi ohvrite mälestuseks.

Pärja asetamisel ütles Ergma, et 23. august 1939 on ajalukku läinud musta päevana, mil sõlmiti Molotov-Ribbentropi pakt (MRP) ja Eesti jäi kui paberileht kahe suurriigi kääride vahele. Meie saatuse määrasid teised. «Okupatsioon, vangistamised ja küüditamine – tuhanded ohvrid ja sajad tuhanded purunenud elud – meie inimesed maksid kallist hinda Venemaa ja Saksamaa despootlike juhtide kuratlike ambitsioonide pärast,» ütles ta kohaletulnutele, kellest enamik on sündinud juba pärast saatuslikku MRP-d.

Ene Ergma meenutas, et suuresti tänu Pilistveres sündinud Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei (ERSP) tegevusele said inimesed laiemalt teada MRP lisalepetest. ERSP kui esimene mittekommunistlik partei okupeeritud Eestis võttis endale tollal võimatuna tundunud eesmärgi: Eesti Vabariigi taastamise. 20. augustil tähistasimegi Eesti taasiseseisvumise 22. aastapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles