Teisipäeval näidatakse vabariigist kõnelevaid dokumentaalfilme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandis uue kunsti muuseumis Linnu tänav 4 on 20. augustil viimast päeva avatud näitus «Vabaduse püüe» ning tuleb näitamisele Mark Soosaare koostatud filmikava, mis on  pühendatud Eesti Vabariigi loomisele ja taastamisele.

Kava algab kell 12 tunnipikkuse linateosega «Riigivanem I», mis räägib Eesti riigivanema ja tulevase presidendi Konstantin Pätsi elust ning rollist Eesti rahvusriigi loomisel. Filmis on kasutatud palju arhiivimaterjali ja ajaloolisi dokumente, mis annavad ettekujutuse paljudest  iseseisvuse algusaja sündmustest ja argielust.

Järgneb eelmise filmi jätk «Riigivanem II», mis jutustab Konstantin Pätsi osast iseseisva riigi ülesehitamisel ning 16 aastat kestnud kannatustest Nõukogude vanglates ja vaimuhaiglates. Filmis, kus kasutatakse arhiivikaadreid aastast 1939, mälestusi presidendist ja Eesti okupeerimisele 1940. aastal järgnenud sündmustest, räägitakse ka tema perekonna saatusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles