Võrtsjärve kalavarudele on tõhusat täiendust loota

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrtsjärve kallastele on viimastel aastatel tugevasti pilliroogu juurde tulnud, see aga takistab kalade vaba liikumist.
Võrtsjärve kallastele on viimastel aastatel tugevasti pilliroogu juurde tulnud, see aga takistab kalade vaba liikumist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mittetulundusühing Eesti Jõgede Taastamise Ühing viib Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) toel järgneva kahe aasta jooksul Võrtsjärves läbi kalade kude- ja kasvualade taastamise projekti, mille eesmärk on leida võimalusi kalade loodusliku taastootmisvõime tõstmiseks kohalikes suurjärvedes. BNS-i andmetel on projekti kogumaksumus 48 000 eurot, millest lõviosa rahastab KIK.

„Kinnikasvanud järvesopid on teinud kalade elu raskeks, sest nende liikumine pole enam mõnes kohas lihtsalt võimalik. Kudealade taastamine, puhastamine ja loomine on liikide kestmise jaoks seetõttu hädavajalik,“ selgitas keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus. "See on ka põhjus, miks KIK on viimase aastakümne jooksul toetanud 27 kudeala taastamist ja loomist kokku 740 000 euroga. "

Inimtegevuse tõttu on viimaste aastakümnete jooksul kohalikes suurjärvedes eriti tugevalt laienenud pilliroo vööde, mis aga takistab kalade liikumist nende kalda lähedal asuvatele kudealadel. Esmakordse projektiga „Kalade kude- ja kasvualade taastamine ning rajamine“ lõigatakse Võrtsjärve kaguosa pilliroo vööndisse sisse erineva suuruse ja kujuga alasid ning uhatakse neist ära setted, et võimaldada kaladele vaba juurdepääs kudemiseks ning noorkaladele toitumiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles