President tunnustas Allain Tikko panust kodumaa teenimisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allain Tikko.
Allain Tikko. Foto: Kaitseväe peastaap

President Toomas Hendrik Ilves tunnustas Afganistanis lahingus hukkunud veebel Allain Tikko laupäeval toimunud ärasaatmisel Kaarli kirikus tema panust oma kodumaa teenimisel.


"Langetatud päi ja leinamõtetes ütleme siin hüvasti inimesele, kes teenis meie riiki ja langes meie riiki teenides," ütles Ilves. Riigipea sõnul on Allain Tikko nagu ka tema Eesti välismissioonidel võidelnud ja võitlevad relvavennad valinud endale kodaniku ülima privileegi ehk õiguse teenida oma riiki.

"Kõik ei ole piisavalt tugevad, et võtta vastutust ja kohustust, mis käivad riigi teenimisega lahutamatult kaasas. Seda suudavad kanda vaid kõige tugevamad, kõige paremad, kõige ustavamad," rääkis lves. "Ja kõige haavatavamad. Sest mehed ja naised, kes valivad elukutseks riigi teenimise välismissioonidel, on peale vastutuse ja kohustuse võtnud endale ka riski õigluse ja rahu nimel."

Riigipea kinnitas kõigile Eesti kaitseväelastele ja nende lähedastele, et Eesti sõdurid peavad Afganistanis õiget lahingut, kus eesmärk on nii turvaline Afganistan afgaanidele enestele ja nende naabritele kui ka narkootikumide teede läbilõikamine Afganistanist Euroopasse, samuti Eestisse.

"Allain Tikko oli Eesti riigi vapper sõdur, truu oma vandetõotusele ning selles truuduses on riigi teenimise kogu ülevus ja kahjuks ka traagika," ütles Ilves.

Ta tänas neid, kes Tikkost nii tubli mehe kasvatasid. "Ma tänan Allain Tikko perekonda, kes oli tema suurim tugi teda mitme välismissiooni ajal kodus oodates. Kui kestab sõdurite perede usk, kestab ka sõdurite jaks," rääkis president.

Pöördudes veebel Allain Tikko teenistuskaaslaste poole, ütles Ilves, et kui nad kahtlevad, kuidas edasi, siis tuleb mõelda sellele, et Allain Tikko ei oleks kahelnud. "See mõte andku teile jõudu," lisas Ilve ja tänas Tikkot teenistuse eest.

Veebel Tikko allüksus sattus 15. juunil varitsusele umbes kilomeetri kaugusel patrullbaasist Pimon, mis asub Lõuna Afganistani rahutus Helmandi provintsis Nad-e-Ali piirkonnas. Tikko hukkus, kui ta sai tabamuse vastase granaadiheitjast.

1997. aastal Viljandis Paalalinna gümnaasiumi lõpetanud Allain Tikko põrm sängitatakse täna pärastlõunal Kõpu kalmistule.

Copy
Tagasi üles