Tugev tuul väntsutab Võrtsjärvel tuletoojaid

Rannar Raba
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupeo tuli jõudis teisipäeva õhtul Jõesuusse, kust jätkub teekond mööda Võrtsjärve.
Laulupeo tuli jõudis teisipäeva õhtul Jõesuusse, kust jätkub teekond mööda Võrtsjärve. Foto: Maigi Astok

Eile Suurelt Emajõelt Võrtsjärve väravasse jõudnud laulupeotule saatjaid tervitas täna hommikul tugev tuul, mille tõttu pandi viikingipaadi Turm meeskond kokku üksnes noortest tugevatest meestest.


«Täna sõidab viikingipaat Turm esimest korda järvel ning esimest korda purje ja mastiga,» rääkis laevakirjasaatja Nele Nemvalts. «Tulemustes aga ei maksa kahelda, sest Tartu lodjakojast kaasas olevad juhendajad Priit ja Mart on oma valdkonna asjatundjad ja tunnevad laeva nagu oma viit sõrme.»

Teisipäeval põrkas viikingipaat kokku jõekaldas kasvava puuga ning selle tagajärjel kukkus vette tüüris olev puidust kaunistus. Seda märgates hüppas Mart hetkegi kõhklemata vette taiese järele ning tõi selle paati tagasi. Vaevalt päikese käes riided kuivaks saanud, kaotas üks paatkonna liige mõla. Juhtum päädis taas Mardi suplusega.

Võrtsjärve väravas Jõesuus maale astudes tõdesid noored mehed, kes olid juba teist päeva sõudnud, et maa kõigub jalge all.

Jõesuus õhtul korraldatud kala- ja käsitöölaat tõi kohale rohkelt inimesi. Lisaks ümberkaudsetele küladele tuldi Viljandist, Tartust, Elvast ja isegi Otepää lähedalt. Oma kaupa müüsid kohalikud käistöömeistrid ja kalurid.

Tartu Raekoja platsilt tule teele saatnud A. Le Coqi kammerkoor otsustas, et tuld tuleb väärikalt tervitad ka maakonna piiril. Nii nad siis astusidki eile Jõesuus taas rahva ette. Kolga-Jaani valda, mille territooriumile Jõesuu jääb, nimetavad õlletehase lauljad hellitavalt oma koduvallaks, sest just seal on koor enam kui kümne aasta jooksul laululaagreid pidanud.

Võrtsjärve väravates peetud rahvapeo korraldajaid Jaanika Kaljuvee ütles, et laadalistele jätkus värsket kala vaid pooleks tunniks. «Kalurite sõnul pole Võrtsjärves lihtsalt kala,» pidi ta nentima.

Samas jagus kohaletulnutele ohtralt uudistamist, set 2000. aastal Suure Emajõe lähtekoha ümbruses võsaraiumisega alanud tegevus on nüüdseks jõudnud nii kaugele, et Euroopa Liidu raha toel on valminud turismiinfokeskus.

Sündmus sai ka rahvusvahelise mõõtme, sest parasjagu käimas olev konverents järvede säästvast arengust oli kohale toonud üle 30 külalise Soomest, Slovakkiast, Poolast, Prantsusmaalt ja Ungarist.

Tänasest seilab viikingipaat Turm koos Võrtsjärve kalepurjeka Paulaga. Paadimeister Väino Leiaru juhendamisel 2005. aastal valminud Paula on ainukene omasugune ning pakub sõite Võrtsjärvel vanalaevandus- ja kalastushuvilistele. Kalepaat on 12 meetrit pikk ning selle ainus mast ulatub 15 meetri kõrgusele.

Täna annab Tartumaa laulupeotule üle Valgamaale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles