Viljandis kohtub kolm tuld

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Esmaspäeval kell 17 ristuvad Viljandi järvel kolme mööda Eestit liikuva tule teed. Korraga on seal laulupeotuli ning Võnnust ja Torist saabuvad võidutuled.


Tänavu möödub 90 aastat sellest, kui Eesti väed saavutasid Lätis Võnnu (Cesise) all võidu baltisaksa Landeswehr'i ja Saksa Rauddiviisi üle. Selle tähistamiseks süütavad Läti president ning Eesti ja Läti katseminister 22. juunil võidutule Võnnus ning saadavad selle Eesti poole teele.

Tuli teeb esimese peatuse kapten Anton Irve mälestussamba juures Lätis. Kell 14.40 jõuab tuli Valga kiriku juurde, kus seda tervitab kohalik rahvas. Edasi liigub tuli läbi Tõrva (kell 15.30) ja Kärstna (kell 16.10) Viljandisse.

Kell 17 ristuvad Viljandi järve ääres kolme tule teed: Võnnust ja Torist tulnud tuled ühinevad korraks Tartust mööda muistset veeteed kohale jõudva laulupeotulega. «Viljandis lööb viivuks loitma otsekui ühtne Eesti vabaduse ja eesti vaimu tuli,» leidis kindral Laidoneri seltsi esimees Trivimi Velliste.

Seejärel liigub võidutuli juba ühe tulena kindral Johan Laidoneri mälestusmärgi juurde. Edasi liigub see läbi Türi (kell 18.45) ja Rapla (kell 20) pealinna poole ning jõuab kell 21.15 Kaarli kirikusse.

Kell 23 Vabaduse väljakul algaval Vabadussõja võidusamba pühitsemisel ühendatakse kõnesolev tuli Jõgevalt toodud muinastulega.

Vabariigi president viib pühitsetud ausamba juurest võidutule 23. juunil võidupüha paraadile ja saadab selle Jõgevalt laiali üle terve riigi.

Võidutuli ja muinasajast pärit jaanituli on ulatanud teineteisele käe juba kümme aastat. Tavaliselt on võidutuli läidetud võidupühaeelsel päeval eesti sõjameeste mälestustulena Tori kiriku altaris ja saadetud läbi mitme maakonna ja paljude kihelkondade igal aastal erinevasse Kaitseliidu paraadilinna. Seal on tuli ühendatud kohalikus muinaslinnuses süüdatud tulega selleks, et president saaks selle järgmisel päeval võidupüha paraadil üle terve riigi laiali saata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles