Eraisikud kasvatavad liisinguturgu

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti liisinguturu uusmüük on aasta esimesel poolel mulluse perioodiga võrreldes kahanenud 11 protsenti ehk 382 miljoni euroni, kuid endiselt sõlmitakse sõidukiliisingu tehinguid. Seda eriti eraisikute sõiduautode turul, kus näiteks SEB liisingu uusmüük kasvas 35 protsenti.

Eesti Panga andmetel on kogu liisinguturu portfell juunikuu lõpuks mullusega võrreldes kasvanud 6,7 protsenti ning jõudnud 1,6 miljardi euroni.

SEB liisingu juhataja Ainar Leppäneni selgitust mööda on liisinguturu uusmüügi vähenemise peamine põhjus varasemast vähem tehtud vaguni- ja veeremitehingud, sest investeerimisvajadus selles valdkonnas sai suures mahus eelmisel aastal rahuldatud.

«Kui mullu tehti esimese kuue kuuga tehinguid 58 miljoni euro ulatuses, siis tänavu on samasuguseid investeeringuid tehtud 13 miljoni euro eest,» kõneles Leppänen.

Ta lisas, et võtmenäitajate poolest on liisinguturg jõudnud kaheksa aasta tagusele tasemele ning prognooside kohaselt lõpeb tänavu liisinguturu uusmüük väikese langusega.

Aktiivne tegevus käib aga sõiduautode varagrupis. Koos automüügi kasvuga on kasvanud autode liisimise osa. See jõudis esimese poolaastaga 173,2 miljoni euroni, mida on 7,6 protsenti rohkem aastatagusest tulemusest. Sõiduautode liisingu uusmüük moodustas aasta esimesel poolel 45 protsenti kogu liisinguturu uusmüügist. Eraldi tasub välja tuua eraisikute sõidukiliisingu kasvu — see on tõusnud 20 protsenti. Teine oluline tõus uusmüügi liisinguturul on põllumajandustehnikas. Seal tehti käesoleva aasta esimese kuue kuuga liisingutehinguid 60,6 miljoni euro väärtuses ehk 27 protsenti aastatagusest perioodist enam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles