Müügiskeemidesse tuleks suhtuda ettevaatusega

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püramiidskeem on müügiskeem, milles osaledes tasub tarbija võimaluse eest saada hüvitist peamiselt teiste tarbijate süsteemi kaasamisest, mitte kaupade või teenuste müügist.
Püramiidskeem on müügiskeem, milles osaledes tasub tarbija võimaluse eest saada hüvitist peamiselt teiste tarbijate süsteemi kaasamisest, mitte kaupade või teenuste müügist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tavatöö kõrvalt lisaraha teenimiseks tööotsa otsides võivad jääda silma  müügiskeemid, milles osalejale paistab raha tulevat kätte kerge vaevaga. Tarbijakaitseamet paneb inimestele südamele, et sellistesse skeemidesse tuleks suhtuda ettevaatusega ja teha endale selgeks, kas tegemist on keelatud püramiidskeemi või lubatud soovitus- ja võrkturundusega.

Püramiidskeem on müügiskeem, milles osaledes tasub tarbija võimaluse eest saada hüvitist peamiselt teiste tarbijate süsteemi kaasamisest, mitte kaupade või teenuste müügist või tarbimisest. Erinevalt soovitus- ja võrkturundusest on püramiidskeem tarbijakaitseseaduse järgi eksitav ja keelatud kauplemisvõte. Selliste müügiskeemide reklaamide avaldamine on samuti karistatav.

Tarbijakaitseametil on näiteks alust arvata, et viimasel ajal meedias kajastamist leidnud Emgoldexi kullamüügiskeem võib olla püramiidskeem. Täiendavate tõendite laekumise järel algatab amet ettevõtte suhtes väärteomenetluse.

Võrkturundus töötab põhimõttel, et kui skeemiga liitunud inimene kutsub veel kedagi süsteemi toodete müüjaks, võib ta teenida ka enda kaasatud inimeste toodete müügilt. Võrkturunduses tuleb tarbijalt võetav tasu toodete või teenuste müügist ning skeem põhineb reaalse toote või teenuse müügil. Soovitusturundus toimib põhimõttel, et kui tarbija soovitab kellelegi mingit firmat või toob ta endaga koos liituma, saab ta ise mingi lisaboonuse.

Tarbijatel tasub lihtsatesse teenimisvõimalustesse suhtuda skeptiliselt ja uurida, millised on konkreetse müügiskeemiga liitumise ja võimaliku tasu saamise põhimõtted, milline on sõlmitav leping ja kuidas saab lepingust taganeda.

Eriti tähelepanelikuks tasub muutuda, kui inimeselt nõutakse võrgustikuga liitumiseks suurt sissemakset. See on tavapärane keelatud püramiidskeemi puhul. Tarbijakaitseamet soovitab eirata üleskutseid liituda püramiidskeemidega, sest liitunutel pole garantiid oma investeeringute tagasisaamise või kasumi teenimise osas.

Juhul kui tegemist ei ole püramiidskeemiga, kuid rahateenimiseks tuleb müüa kõrge hinnaga tooteid, tuleks inimesel endalt küsida, kas ja kui palju on potentsiaalseid kliente, kes neid tooteid ostaksid.

Kui inimesel tekib müügiskeemi osas kahtlusi või küsimusi, millele ta ei saa skeemi levitajalt vastust, võib ta pöörduda tarbijakaitseameti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles