«Veemesilane» tõestas Seedri puukoolis oma võimekust

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aastal alustati Pollis Seedri puukooli istikukasvatuse ülimoodsate kastmissüsteemide katsetamist. Nendel hoidsid silma peal puukooli peremees Elmar Zimmer (paremal) ja programmi Eesti-poolne tehniline töötaja Roland Rool.
2010. aastal alustati Pollis Seedri puukooli istikukasvatuse ülimoodsate kastmissüsteemide katsetamist. Nendel hoidsid silma peal puukooli peremees Elmar Zimmer (paremal) ja programmi Eesti-poolne tehniline töötaja Roland Rool. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Pollis asuv Seedri puukool on mitu suve katsetanud uuenduslikku kastmissüsteemi. Üleeuroopalise programmi lõppemise järel peaks see jõudma suurtootmisse ning tooma meie laiuskraadidel suurt kasu näiteks maasikakasvatajatele.

Kolm aastat tagasi paigaldasid Hispaania ja Inglismaa teadurid Seedri puukooli istikukasvatusse kastmissüsteemide katseseadmed, millega loodeti vett ja energiat säästa. Istikupottidesse asetati arvutisüsteemiga ühendatud andurid, mis mõõtsid iga kümne minuti tagant mulla niiskust ja näitasid, millal istikud kastmist vajavad.

Esimene andur oli kümne, teine kahekümne ja kolmas neljakümne sentimeetri sügavusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles