Pätid lõhkusid pühakoja ukse

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paistu koguduse õpetaja Raivo Asuküla näitab hädapäraselt korda tehtud ust, mis vajab parandamist.
Paistu koguduse õpetaja Raivo Asuküla näitab hädapäraselt korda tehtud ust, mis vajab parandamist. Foto: Marko Saarm / Sakala

Ehkki ööl vastu pühapäeva Paistu kiriku ust lõhkunud kurikaelad ei pääsenud hoonesse sisse, jätsid nad endast maha pisikese maakoguduse jaoks kopsaka kahju.

Paistu pühakoja tornialune kahe poolega uks paistis eile esmapilgul ajahambast puretud, kuid muidu korras. Abilised olid seda pühapäeva õhtuks nii palju parandanud, kui see käepäraste vahenditega võimalik oli.

Paistu koguduse õpetaja Raivo Asuküla näitas aktsiaseltsi Pärlin eksperthinnangut, milles seisab, et ukse endisesse seisukorda viimiseks on vaja lahti võtta piirlauad, lukukorpus ja voodrilaud, vahetada välja ukseraami purustatud prussid, paigaldada metalltugevdused ning pinnad pahteldada ja värvida. Koos materjalide, veo, tööraha ja riigimaksudega läheb taastamine maksma 1620 eurot.

Signalisatsioon päästis hullemast

Raivo Asukülal on põhjendatud kahtlus, et taastamine kujuneb kallimakski. Ta märkis, et 160 aastat vanal uksel on palju keerukaid puitnikerdusi ning kuna aeg on teinud selle kallal oma töö, võib uue ukse tellimine vana taastamisest odavamaks kujuneda.

«Ma arvan, et kokku võib kuluda ka kolm või neli tuhat eurot,» hindas Asuküla.

Kahjud võinuksid olla veelgi suuremad, kui kirikule paigaldatud signalisatsioon poleks pättide kangutamise peale üürgama hakanud. Raivo Asuküla, kes elab pühakoja kõrval, ütles, et see hakkas tööle kella poole ühe paiku öösel. Ta läks taskulambiga kiriku ümbrust kontrollima, kuid ei märganud ühtegi kahtlast kuju. Isegi see, et uks on lõhutud, jäi tal pimeduses kahe silma vahele. Purustusi märkas Asuküla pühapäeva hommikul.

Piirkonnakonstaabel lahkub ametist

Et Raivo Asuküla kutsus sündmuskohale korrakaitsjad ning kirjutas sissemurdmiskatse kohta ka avalduse, tegeleb juhtunu uurimisega politsei.

Eelmise laupäeva «Sakala» esiküljelt võis lugeda, et sel reedel on Pärsti, Kõpu ja Paistu valla piirkonnakonstaablil Andres Pihlakul viimane tööpäev. Asendajat omal soovil lahkuvale kordnikule otsima ei hakata, sest sel ametikohal makstav palk ei peibuta. Pihlaku töö tuleb edaspidi ära teha kõigil olemasolevatel konstaablitel.

Viljandimaa politseijuhi Alvar Pähkli sõnul on Paistu vald kuritegevuse poolest tavapäraselt rahulik piirkond. Pähkel lisas, et kuna Paistu asub Viljandi lähedal, jõuab politseipatrull sinna kiiresti.

Küsimusele, kas niisuguste juhtumite lahendamine võib muutuda politseile selles piirkonnas raskemaks, sest ametist lahkub inimene, kes võiks kohalikku elu hästi tunda, vastas Pähkel eitavalt.

«Piirkonnakonstaabel, kes elab Viljandis, ei pruugigi kohalikku elu nii hästi tunda,» sõnas ta.

Läinud nädalal pandi kuritöö toime ühes Läänemaa pühakojas: ööl vastu 23. juulit murti Noarootsi Rooslepa signalisatsiooni all olnud kabelisse ning varastati hulgaliselt väärtuslikku kirikuvara.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles