Viljandist saab juunis ratturite linn

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti rattasõidu meistrivõistlusi peeti Viljandis ka kaks aastat tagasi. Toona võitis Erki Pütsep, olles raputanud viimasel kilomeetril maha just profispordist loobunud Jaan Kirsipuu.
Eesti rattasõidu meistrivõistlusi peeti Viljandis ka kaks aastat tagasi. Toona võitis Erki Pütsep, olles raputanud viimasel kilomeetril maha just profispordist loobunud Jaan Kirsipuu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolmapäeval muutub Viljandi rohkem kui nädalaks Eesti rattaspordi keskuseks: siin lõpeb Saaremaa velotuuri etapp ning peetakse Eesti meistrivõistlused.


«Viljandi on tänavu Eesti rattaspordi pealinn,» võttis lähenevad võistlused kokku Saaremaa velotuuri peakorraldaja Riho Räim.



Nii Räim kui Eesti jalgratturite liidu peasekretär Urmas Karlson leidsid, et selle tiitli pälvis linn tänu siinsele rattaklubile, kes suudab korraldada kõrgel tasemel võistlusi.



Saare tuuri finiš on Kõrgemäel


Esimene võistlus jõuab Viljandisse kolmapäeva õhtul: kella 17 ja 18 vahel lõpeb Kõrgemäe tõusuga Saaremaa velotuuri esimene etapp.



«Tänavu tegime rada veidi ümber,» selgitas Riho Räim. «Me ei sõida enam linnast läbi, vaid lõpetame pärast Kõrgemäe tõusu, mis on publikule väga atraktiivne koht.»



Ligi 120 tuurile oodatavat ratturit stardivad kolmapäeval Tartust ja sõidavad läbi Mustla. Vahetult enne Viljandisse jõudmist keeravad nad ringteelt Sammuli poole ning suunduvad pärast Karksi-Nuia ja Viljandi vahelisele teele jõudmist Heimtalisse.



Viljandi klubil oma lootused


«Distantsi sees on ka 1,2 kilomeetri pikkune kruusalõik ning Heimtalis on mäefiniš,» rääkis Räim. Seejärel sõidetakse Ramsi, Sultsi, Paistu ja Holstre kaudu Viljandisse.



Saaremaa velotuur toob tavaliselt kokku kõik Eesti paremad ratturid, kes treenivad ja võistlevad kodus või on selleks ajaks välisklubide juurest vabaks antud.



«Paljudele Eesti klubidele on see ainus võimalus suvel üks tuur läbi teha,» lausus Riho Räim.



Neljandat aastat osaleb tuuril ka Viljandi rattaklubi meeskond, kuhu kuuluvad kaks alla 23-aastast ratturit ja kuus juuniori. Hoolimata sõitjate noorusest, loodab klubi president Loit Kivistik, et sel aastal saavad nad klubide kokkuvõttes parima koha.



«Lootused on suuremad kui kunagi varem,» tunnistas ta.



Kui ebaõnnestumisi ette ei tule, peaks meeskond jõudma 16 osaleja seas keskmike hulka ning selle parimad liikmed võivad ka individuaalselt tublisid tulemusi näidata.



Meistreid selgitatakse kolm päeva


Kui Saaremaa velotuur järgmise nädala lõpul Kuressaares lõpeb, saavad ratturid nädala jagu vabu päevi. Siis kogunevad nad taas Viljandisse, kus aastase vaheaja järel selgitatakse nii eraldistardist kui grupisõidu Eesti meistrid.


«Meile pakuti seda võistlust ja võtsime pakkumise vastu,» ütles Loit Kivistik.



Urmas Karlson põhjendas Eesti kõige tähtsama rattavõistluse Viljandisse toomist asjaoluga, et Viljandi rattaklubi organisatsiooniline tase on väga kõrge. Samas nentis ta, et tänavu on korraldajate koormus eelmise korraga võrreldes suurem ja see toob kaasa ka rohkem vastutust.



Kolmepäevased võistlused algavad reedel, 26. juunil Viljandi ja Kolga-Jaani vahelisel teel, kus ratturid selgitavad eraldistardist sõidu paremad. Selle sõidu suur favoriit on tänavu end profileeris väga tugeva tegijana näidanud Rein Taaramäe.



Karlsoni arvates pole Taaramäe esikoht sugugi kindel.



«Meil on sel alal tugevaid sõitjaid veel,» lausus ta ja tõi esile Ervin Korts-Lauri.


Ära ei tohi Karl­soni sõnul unustada ka riigi selle ala mitmekordset meistrit Jaan Kirsipuud. «Iga sprinter muutub aastatega üha paremaks eraldistardist sõitjaks,» leidis ta.



Laupäeval ja pühapäeval selguvad eri vanuseklasside grupisõidu meistrid. Põhitähelepanu koondub kindlasti pühapäevale, kui teiste seas lähevad rajale eliitklassi mehed.



«Meistritiitel on kõigile oluline,» kinnitas Karlson. «Profiklubid on huvitatud, et nende ridades sõidaks mõne riigi meister, ning Eesti meister saab ka reitingupunkte, mida tippsõitjatele on väga vaja.»



Keeruline eenustada


Meistrit ennustada on keeruline, sest grupisõidus läheb peale jõu tarvis ka mõistust.



«Mõni sprinter võib kogu distantsi grupi tagaotsas sõita ning alles lõpus välja tulla ja ära võita,» kõneles Karlson.



Praegu kannab meistrisärki Jaan Kirsipuu, kes vaatamata profispordist loobumisele suutis eelmisel aastal finišis kõigist konkurentidest parem olla.


Viljandlaste lootused on Loit Kivistiku jutu järgi seotud laupäevase juunioride võistlusega.



«Selles vanuseklassis on meil väga tugev esindus, nii et võime loota medalit,» lausus ta. «Eks meie juunioride head võimalused olnudki üks põhjus, miks me võistluste korraldamise enda kanda võtsime.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles