Leerilaagri ründamise juhtum pole kohtusse jõudnud

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm 16-17-aastast soome noort sattusid agressiivse mehe rünnaku ohvriks Pilistvere vaiksel peateel, poe ja kiriku vahelisel lõigul.
Kolm 16-17-aastast soome noort sattusid agressiivse mehe rünnaku ohvriks Pilistvere vaiksel peateel, poe ja kiriku vahelisel lõigul. Foto: Peeter Kümmel / Toomas Huik (montaaž)

Eelmisel nädalal möödus aasta päevast, kui üks purjus ning väidetavalt relvaga vehkinud mees ähvardas Pilistveres leerilaagris olnud Soome noorukeid ning põgenes hiljem politseinikega tekkinud rüseluse käigus operatiivautost. Kohtusse pole see juhtum tänini jõudnud.

Prokuratuuri teatel on sündmuse osas kogu uurimine läbi viidud ning materjalid on esitatud kohtusse. Istungi aega pole aga seni määratud. Kahtlustatava, 23aastase Raico suhtes ei rakendata kokkuleppemenetlust ning kohtus tuleb läbi viia protsess, mis hõlmab ka tunnistajate ja kannatanute ülekuulamist. Kannatanuteks on aga välismaal elavad inimesed.

Enne eelistungi toimumist ei saa prokurör avaldada süüdistuse sisu.

Soome noorukid rääkisid aasta tagasi, et 12. juuli õhtul ründas neid Pilistvere küla peatänaval segase oleku ja ähvardava käitumisega mees. Ta olevat kinni haaranud soomlannast leerilaagri rühmajuhi käsivarrest. Tüdrukuga kaasas olnud poiss üritas teda kaitsta, mispeale haaras mees poisist kinni ja surus tema otsmikule püstolitoru.

Et noored ei saanud aru, mida mees tahtis, pakkusid nad talle inglise keeles oma telefone ja raha, kuid neid ründaja ei tahtnud. Peagi saabus kohale teine eesti mees, kes tiris ründaja noortest lahti. Ühe leerilapse kinnitusel tulistas mees nende põgenemist nähes õhku. Tulistamise kohta andsid aga noored ise vastukäivaid tunnistusi ning politsei teatas nädal hiljem, et relva kasutamise kohta polevat mingeid tõendeid.

Pilistvere koguduse vaimuliku Hermann Kalmuse telefonikõne peale kohale tulnud politseinikud tõid külamaja juurest grilliplatsilt pastoraadi juurde kolm venda, kellest ühes tundsid soomlased ära ründaja. Samas algatasid mehe vennad politseiauto juures rüseluse, mille käigus õnnestus kahtlusalusel põgeneda.

Politsei teda taga ajama ei hakanud, vaid otsis mehe mõni päev hiljem mobiiltelefoni teel üles ja palus tal politseisse tulla. Läbirääkimiste järel soostus ründamises kahtlustatav ning politsei käest põgenenud Raico nädal pärast sündmust politseisse ilmuma.

Pärast ülekuulamist teda ei vahistatud, sest prokuröri hinnangul polnud põhjust arvata, et mees hakkab eeluurimisest kõrvale hoidma. «Ta tuli ju ise politseisse,» selgitas Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja aasta tagasi BNS-ile. Samuti on mees pressiesindaja sõnul varem karistatud vaid ühel korral ning tema karistus on kantud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles