Kaks liituva valla juhti said suure palgatõusu

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Katri Henga

Silmatorkavad vallajuhtide palgatõusud on tänavu olnud neis Viljandimaa valdades, mis pärast valimisi liituvad. Töötasude suurenemise taga võib näha püüet kindlustada praegustele vallavanematele ka edaspidi kõrge palk.

«Ma arvan küll, et minu palk peaks samaks jääma,» lausus Saarepeedi vallavanem Salme Koplikask, kellele tekkivas Viljandi vallas on garanteeritud osakonnajuhataja ametikoht. «Madalamaks see küll muutuda ei tohiks.»

Koplikase palk suurenes aastaga 44 protsenti, 974 eurolt 1400-le. Vallavanema enda selgitusel ei kerkinud see korraga, vaid esialgu tõstis volikogu selle 1100 eurole ja siis lisas veel 300.

Pärsti vallavanema Erich Palmi palk kerkis 25 protsenti ning tema 1800-eurone töötasu on nüüd Viljandimaal Viljandi linnapea järel omavalitsusjuhtide arvestuses suuruselt teine. Paistu vallajuhi Ene Saare ning Viiratsi vallavanema Sulev Kannimäe palk kerkis aastaga viis protsenti.

Koplikaske ja Palmi eristab Saarest ja Kannimäest asjaolu, et nende palka kergitas kohalik volikogu protsentuaalselt tunduvalt enam kui teistel vallakassast palka saavatel töötajatel.

Praegused vallavanemad osakonnajuhtideks

Pärsti, Viiratsi, Paistu ja Saarepeedi valla ühinemislepingusse on kirja pandud, et praegustele vallavanematele garanteeritakse uues, Viljandi vallas neljaks aastaks ametikoht. Kokku on lepitud, et vähemalt esialgu asuvad nad tööle osakonnajuhatajatena, muidugi juhul, kui mõnda neist vallavanema toolile või mõnele teisele poliitilisele ametikohale ei valita. Samas pole mingit kokkulepet, milline peaks olema osakonnajuhataja palk.

Liitumiskõnelusi juhtinud Viiratsi volikogu juhi Kaupo Kase sõnul otsustab osakonnajuhatajate palga alles valitav volikogu. «Ma tean, et on olnud liitumisi, kus endistele vallavanematele on leitud uues vallas uus töö ning nende palk on jäänud samaks,» rääkis Kase. Ta ei tahtnud aga spekuleerida teemal, kas Viljandi vallas juhtub samamoodi.

Salme Koplikask oli nõus, et tema uuel võimalikul ametikohal sõltub palk uuest volikogust ja vallavalitsusest, ent oli samas veendunud, et tänasest madalamat palka talle määrata ei saa.

Pärsti volikogu esimees Jaan Mätas leidis, et osakonnajuhataja palk ei peaks olema selline, nagu on praegustel vallavanematel, ning tema arvates tuleks seda vähendada.

Pärsti vallavanem sai üllatusliku palgalisa

Seda, miks kergitati Pärsti vallavanema palka korraga 25 protsenti, põhjendas Jaan Mätas volikogus kõlanud ettepanekuga ning selle heakskiitmisega. Volikogule esitatud eelnõu kohaselt pidi vallavanema palk tõusma 1500 eurole ehk viis protsenti nagu paljudel teistel valla ametkonnas töötavatel inimestel.

«Üks volikogu liige (Margus Toomla — toimetus) tegi aga ettepaneku tõsta palk 1800 eurole. Ettepanek läks hääletusele ja volikogu otsustas nii. Rohkem ei oska seda palgatõusu kuidagi kommenteerida,» rääkis Mätas.

Puhkusel olev Erich Palm oli eile oma mobiiltelefoni suunanud vallavalitsuse üldnumbrile ning teda tabada ei õnnestunud.

Salme Koplikase palgatõusu kommenteerinud Saarepeedi volikogu juht Ain Sibul tõi põhjenduseks, miks palk aastaga 44 protsendi võrra kerkis, et Saarepeedi vallavanem oli teiste ühinevate valdade juhtidest selgelt vähem teeninud. Enne liitumist soovis volikogu tema töötasu teiste omaga ühtlustada. «Ta on teinud ka väga tublit tööd ning on palgatõusu välja teeninud,» leidis Sibul.

Koplikask lausus, et oli võrrelnud oma palka eeskätt Paistu vallavanema omaga, sest see on inimeste arvult sama suur omavalitsus. «Palgavahe oli meeletu,» hindas ta 500-eurost erinevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles