Raudruunal olid Viljandimaal praegusest kitsamad rajad

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline oli 1973. aastal Eesti raudteevõrk.
Selline oli 1973. aastal Eesti raudteevõrk. Foto: Vikipeedia

Tänavu suvel möödub 40 aastat ajast, mil Viljandimaal vahetati kitsarööpmeline raudtee laiarööpmelise vastu. Hiigeltöö sai valmis umbes aastaga ja seda tegid Nõukogude armee sõdurid.

Toona Võhma lihakombinaadis ametis olnud ja hiljem ettevõtet juhtinud Arvi Kotsari mälupildi järgi oli Olustvere lähistel koht, kus said kokku kitsarööpmeline raudtee ja autotee, ning sinna oli rajatud tunnel. Et rongid olid toona väiksemad, mattusid vagunid sealt läbi sõites korraks isegi pimedusse.

Enne Teist maailmasõda rajatud tunnel oli väga korralikult ehitatud ning selle lammutamine oli tõeline katsumus. «Esimese mürakaga said lõhkajad vaid väikese augu katusesse, aga lähedal oleva maja aknad kattusid tolmukihiga. Teise proovimiskorraga saadi juba üks ots puruks, edasi sikutati suurte kraanadega tunnel maha ja purustati,» pajatab Kotsar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles