Nagu noorusaja ilus unenägu

jaga E-post prindi artikkel saada vihje loe ja lisa kommentaare

Eve Rohtla

FOTO: Elmo Riig / Sakala

«KANARBIK JA põdrakanep, põdrakanep, kanarbik — üks on lüüühike kui suvi, teine nagu sügis pikk.» Nii üürgasime 33 aastat tagasi, kui sõitsime pärast mõne teise Eesti üliõpilaste ehitusmaleva (EÜE) rühma külastamist tagasi oma majakestesse, et järgmisel hommikul taas Kärdla lasteaia müüri laduma hakata.

Praegu on metsaääred, kraavikaldad ja põlluveered õitsvast põdrakanepist roosad. Ilmselt sellepärast meenuski mulle just see EÜE laul, kui sõitsin mööda pisikest ja armsat Hiiumaad, kus nii mõnigi koht kõneles lugu, mida teised saarel liikujad ei mõistnud.

HIIUMAA ON palju muutunud. Juurde on tulnud ehedaid kohalikke maitseelamusi pakkuvaid toidukohti — üks põnevam kui teine. Kassaris Sääre tirbi tee läheduses asub restoran Lest ja Lammas, pereettevõte, mille omanikud Tiina ja Sander Kopli pakuvad värsket hiiumaist hambaalust. Olid tõesti hõrgud need pahla­kilud — nii hüüavad hiidlased sütel röstitud kilusid, mida tehakse traditsiooniliselt ahju paistel.

Tagasi üles